Deputatii studiaza un proiect de lege pentru completarea articolului 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei. Iata o parte din expunerea de motive a initiatorului:
„In conformitate cu reglementarile in vigoare, informarea parlamentarilor cu data si informatii care sunt de competenta organelor de stat cu atributii de culegerea lor, mentionate la art. 6 din Legea nr. 51/1991, se poate realiza, conform art. 11 lit. a) din lege, numai la nivelul presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si comisiilor permanente pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, nu si al celorlalte comisii permanente, competente si cu indatorirea de a efectua controlul parlamentar ori de cate ori acesta se impune, la Guvern si celelalte organe ale administratiei publice.
Or, fiind lipsiti de informatiile si datele care ar trebui sa constituie principalul obiectiv de control, parlamentarii de cele mai multe ori actioneza neorientati, dupa inspiratia de moment, haotic, ineficient sau, de cele mai multe ori, pe baza materialelor oferite de mass-media, furnizate de surse mai mult sau mai putin obiective.
Pentru inlaturarea deficientei constand in lipsa de date si informatii certe, cel putin la nivelul presedintilor de comisii permanente ale Parlamentului, propunem completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 cu un text nou, care sa permita si accesul presedintilor de comisii permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului – altele decat cele de aparare, ordine publica si siguranta nationala – la datele si informatiile clasificate care privesc probleme ce au legatura cu domeniile de activitate pe care le controleaza in cadrul controlului parlamentar ori pentru care pregatesc alte documente necesare plenurilor Parlamentului (rapoarte, avize, puncte de vedere, etc.) conform Constitutiei, Regulamentelor Camerelor sau abilitarii lor prin hotararile luate”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<