Pentru cenzori si membri din consiliul director care au fost numiti si alesi prin hotarare a adunarii generale a actionarilor este necesar sa se intocmeasca contracte individuale de munca sau sa se incheie conventii civile?
Raspuns:
Conform art. 153 indice 12 alin. (1) din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, durata mandatului administratorilor, respectiv al membrilor directoratului si ai consiliului de supraveghere, este stabilita prin actul constitutiv, ea neputand depasi 4 ani. Ei sunt reeligibili, cand prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
Asadar, legea face referire la mandatul membrilor directoratului. In consecinta, raporturile dintre membrii directoratului si societate sunt raporturi de mandat.
In ceea ce ii priveste pe cenzori art. 159 alin. (1) din acelasi act normativ stabileste ca societatea pe actiuni va avea 3 cenzori si un supleant, daca prin actul constitutiv nu se prevede un numar mai mare. In toate cazurile, numarul cenzorilor trebuie sa fie impar. Cenzorii sunt alesi de adunarea generala a actionarilor. Durata mandatului lor este de 3 ani si pot fi realesi. Cenzorii trebuie sa isi exercite personal mandatul. La societatile pe actiuni cu capital majoritar de stat, unul dintre cenzori este, in mod obligatoriu, reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor.
Asadar, raporturile dintre membrii directoratului si cenzori cu societatea comerciala sunt raporturi de mandat. Aceste persoane isi pot desfasura activitate in baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau pot incheia cu societatea contracte de mandat.
In baza art. 153 indice 2 alin. (6) din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, coroborat cu art. 137 indice 1 alin. (3) din Codul muncii, membrii directoratului nu pot incheia cu societatea un contract de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<