Pentru cenzori si membri din consiliul director care au fost numiti si alesi prin hotarare a adunarii generale a actionarilor este necesar sa se intocmeasca contracte individuale de munca sau sa se incheie conventii civile?
Raspuns:
Conform art. 153 indice 12 alin. (1) din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, durata mandatului administratorilor, respectiv al membrilor directoratului si ai consiliului de supraveghere, este stabilita prin actul constitutiv, ea neputand depasi 4 ani. Ei sunt reeligibili, cand prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
Asadar, legea face referire la mandatul membrilor directoratului. In consecinta, raporturile dintre membrii directoratului si societate sunt raporturi de mandat.
In ceea ce ii priveste pe cenzori art. 159 alin. (1) din acelasi act normativ stabileste ca societatea pe actiuni va avea 3 cenzori si un supleant, daca prin actul constitutiv nu se prevede un numar mai mare. In toate cazurile, numarul cenzorilor trebuie sa fie impar. Cenzorii sunt alesi de adunarea generala a actionarilor. Durata mandatului lor este de 3 ani si pot fi realesi. Cenzorii trebuie sa isi exercite personal mandatul. La societatile pe actiuni cu capital majoritar de stat, unul dintre cenzori este, in mod obligatoriu, reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor.
Asadar, raporturile dintre membrii directoratului si cenzori cu societatea comerciala sunt raporturi de mandat. Aceste persoane isi pot desfasura activitate in baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau pot incheia cu societatea contracte de mandat.
In baza art. 153 indice 2 alin. (6) din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, coroborat cu art. 137 indice 1 alin. (3) din Codul muncii, membrii directoratului nu pot incheia cu societatea un contract de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul in care in contractul colectiv de munca al societati s-a precizat : 1 Prezentul contract colectiv de munca se incheie pe durata de 24 luni, intrand in vigoare de la data inregistrarii la Inspectoratul Teritorial de Munca. 2 Partile convin asupra prelungirii valabilitatii contractului sau renegocierii clauzelor sale partial sau total cu cel putin 60 de zile calendaristice inaintea expirarii termenului pentru care a fost incheiat. Daca nici una din parti nu are initiativa renegocierii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<