Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis marti ca postul Realitatea TV se va inchide miercuri, 30 octombrie 2019, la ora 23:59. Licenta de emitere nu a mai fost prelungita.
Actualizare - CNA a respins prelungirea licentei Realitatea TV, insa a aprobat modificarea autorizatiei de functionare si emitere pentru Realitatea Plus. Acest post este operat de aceeasi companie, condusa tot de Cozmin Gusa. Astfel, Realitatea Plus va avea acelasi sistem de transmisiune precum Realitatea TV si va putea pastra toti angajatii. Dezavantajul major, insa, ramane ca Realitatea Plus nu se numara in grila obligatorie a operatorilor de abonamente de televiziune si va trebui sa isi negocieze aparitia in pachetele de baza vandute de companiile care furnizeaza servicii de televiziune catre populatie. Conform CNA, oficialii companiei care administreaza Realitatea Plus se afla in discutii cu UPC si RCS-RDS. Ramane, insa, de vazut cata audienta va pierde postul de televiziune dupa aceasta miscare neasteptata a CNA.
INFORMATIILE INITIALE
CNA a dezbatut marti situatia postului Realitatea TV si a hotarat sa nu mai prelungeasca licenta audiovizuala a canalului, intrucat firma detinatoare inregistreaza restante uriase catre bugetul de stat. Aceasta trebuia sa plateasca peste 10 milioane de lei Fiscului, insa pana si planul de reorganizare a societatii a fost infirmat.
"Noi am facut tot ce se putea face ca sa reparam ceea ce au stricat altii", au explicat reprezentantii Realitatea Media prezenti in fata Consiliului. "Realitatea va ramane. Am condus cateva sute de oameni si pot sa va spun cu certitudine ca indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum sa umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului", au pledat cei reprezentantii companiei care au sustinut ca din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil.
Cristina Pocora, membru al CNA, a aratat ca este vorba despre "o televiziune de stiri importanta" si ca, "practic, neacordandu-i licenta, o inchidem". "Momentul mi se pare foarte delicat fiind in campanie electorala si cred ca este important sa avem cat mai multe canale, cat mai multe voci (...) Eu am in vedere situatia exceptionala. Am audiat ce a spus si ANAF-ul, ce a spus si departamentul nostru juridic. Dar noi ca demnitari avem aceasta libertate sa conexam legile si sa interpretam legea si in litera si in spiritul ei", facand apel la posibilitatea prelungirii licentei pana cand compania isi va transa in instanta situatia. "Sa fie inchis nu din cauza justitiei sau din cauza mea, ci atunci cand nu va indeplini prevederile legale", a aratat membra CNA, conform Mediafax.
Reprezentantii postului au sustinut ca datoriile sunt suspendate pe perioada insolventei, raspunzand unei intrebari adresate de Rasvan Popescu, din partea CNA. Consiliul a constatat si faptul ca nu exista o decizie a instantei sau a autoritatii fiscale care sa arate acest lucru. "Datoriile erau initia 23 de milioane, acum sunt 10", a pledat reprezentantul Realitatea TV.
Alexandru Kocsis-Cristea a aratat ca trebuie "sa aparam interesul publicului si sa acordam licenta pe o perioada de noua ani". "Trebuie sa luam act de neindeplinirea conditiilor legale", a explicat Orsolya-Eva Boros, care a admis faptul ca este important sa poata fi gasita o solutie legala pentru ca "aceasta televiziune trebuie sa ramana pe piata", dar ca solutia cu pricina nu s-a gasit inca.
Pentru prelungirea licentei Realitatea TV au votat 4 dintre membrii, iar 6 au fost impotriva. Consiliul emite decizii, instructiuni si recomandari, in prezenta a cel putin 8 membri si cu votul a cel putin 6 membri.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
"Dezbateri romanesti despre prelungirea licentei Realitatii TV, pe sistemul «merge si asa, sunt baieti buni». Eu mi-as fi dorit ca legea audiovizualului sa nu incarce CNA cu responsabilitatea evaluarii situatiei financiare a unei televiziuni. Cu alte cuvinte, decizia Consiliului de acordare, modificare sau prelungire de licenta nu ar trebui legata de starea de insolventa, de datoriile curente sau de cele mentionate intr-un certificat de atestare fiscala, sau de un plan de reorganizare. Alte criterii ar trebui aplicate de membrii CNA, nu existenta sau absenta unui document justificativ, solicitat de legea audiovizualului. Daaaar... din pacate, legea ma obliga sa verific existenta “stampilutelor”! Si nu sunt indeplinite doua conditii: au datorii curente si le-a fost infirmat planul de reorganizare. Daca legea mi-ar fi permis, as fi votat acordarea unei licente pana in momentul in care instanta ar fi decis definitiv daca postul intra sau nu in faliment! Dar nu se poate nici asta! Se poate, insa, sa ignor prevederile legii, pe ideea ca eu sunt tare si mare si eu decid, si, in fond, traim in Romania!", a explicat Radu Herjeu.
Postul poate contesta decizia, dar aceasta intra in vigoare miercuri seara, la 23.59.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri