Actele si operatiunile care pot fi supuse unor gratuitati si/sau reduceri la notariat in 2019 sunt incluse in aceasta lista.
Atentie! Ordinul pe care il puteti gasi mai jos priveste onorariile minimale si, deci, nu impune ca actele enumerate in anexa sa fie reduse sau gratuite; ele sunt doar daca notarul este dispus sa le aplice.
Aparitia profesiei de notar public în România a fost posibila în conditiile existentei unei societati democratice si a statului de drept, bazat pe principiile economiei de piata.
Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activitatii notariale, notarul public este numit de ministrul justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici. În mod simetric, suspendarea din functie se dispune de ministrul justitiei, la solicitarea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici, iar incetarea calitatii de notar public se constata sau se dispune, dupa caz, de ministrul justitiei.
Notarul este un liber profesionist, care îndeplineşte acte de autoritate publica. Numirea in functie a notarului public, suspendarea si incetarea acestei calitati atesta caracterul dublu al pozitiei notarului, care este titular al unui serviciu de interes public si, totodata, un liber profesionist, membru al unei organizatii profesionale.
Activitatea notarului public se bazeaza pe încrederea solicitantilor, care se obtine daca notarul public este un consilier convingator si un confident discret al partilor, capabil sa le explice reglementarile legale si sa transpuna vointa lor în termeni juridici. Functia de notar public este autonoma, ceea ce impiedica orice ingerinta în intocmirea actelor notariale si in indeplinirea procedurilor prevazute de lege in competenta acestuia.
Serviciile notariale sunt oferite publicului prin intermediul birourilor notariale, al Centrului National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale – Infonot (C.N.A.R.N.N.) si prin intermediul camerelor notarilor publici astfel:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Gratuitati
I. Sunt scutite de la plata onorariilor urmatoarele acte intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de lege, cu exceptia cheltuielilor materiale:
1.declaratii pentru obtinerea ajutorului de somaj;
2.declaratii pentru obtinerea ajutorului social;
3.declaratii pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
4.declaratii pentru acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinere de cazare in camine;
5.declaratii pentru stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora;
6.declaratii pentru stabilirea sau valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
7.declaratii si procuri necesare in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 232/2008.
II. Se pot acorda scutiri in cazurile in care statului roman ii revine obligatia de plata a onorariului.
Reduceri
1. Se pot acorda reduceri de pana la 50% din onorariu pentru autentificareaprocurilor necesare incasarii pensiilor de orice natura si a drepturilor banesti prevazute la capitolul A "Scutiri", enumerate mai sus.
2. Se pot acorda reduceri de 90% la onorariile stabilite pentru actele notariale in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului: Uniunea Nationala a Notarilor Publici, camerele notarilor publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, notarii publici, precum si sotul/sotia si copiii minori ai notarilor publici. Aceeasi reducere de 90% se poate acorda si la onorariile stabilite pentru actele notariale in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului orice persoane juridice in care Uniunea Nationala a Notarilor Publici si/sau camerele notarilor publici sunt actionare, asociate sau fondatoare, dupa caz.
3. Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vanzarecumparare si a oricaror alte acte care se incheie in cadrul programului "Prima casa", cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 1 pct. 11 si pct. 25.
4. Se pot reduce pana la 70% onorariile pentru autentificarea actelor in care au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului magistratii, precum si sotul/sotia si/sau copiii lor minori.
5. Se poate reduce cu 15% onorariul pentru autentificarea actelor in care avocatii sau consilierii juridici au calitatea de dobanditori ai drepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului, precum si la succesiuni, daca acestia au calitatea de mostenitori.
6. Pentru mostenitorii minori fara venituri proprii, pentru mostenitorii care nu realizeaza niciun fel de venituri sau realizeaza venituri sub venitul minim pe economie, precum si pentru mostenitorii din zonele declarate calamitate, se pot acorda reduceri de pana la 100% din onorariul datorat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri