Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pedeapsa aplicata de instanta pentru refuzul de a sufla in fiola si de a se preleva mostre biologice

Pedeapsa aplicata de instanta pentru refuzul de a sufla in fiola si de a se preleva mostre biologice
Judecatoria Iasi ne arata prin Hotararea nr. 2731 din 2020 care este pedeapsa aplicata de instanta pentru refuzul de a sufla in fiola si de a se preleva mostre biologice, in urma unui control al Politiei Rutiere. 

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi realizat in dosarul penal nr.6225/P/2020 din data de 23.06.2020 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului A_____ A_____ pentru savirsirea infractiunii de” „refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice”, prev. de art. 337 Cod Penal,retinindu-se in sarcina inculpatului A________ A_____ aceea ca in data de 30.05.2020, in jurul orei 18:12, a condus autoturismul marca Opel Astra, cu numar de inmatriculare _________, pe bulevardul C. A. Rosetti, din municipiul Iasi, dinspre localitatea Vanatori catre municipiul Iasi, iar dupa ce a fost oprit in trafic de catre organele de politie, a refuzat testarea si prelevarea de mostre biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei.

In cursul judecatii-la primul termen de judecata,cu procedura legal indeplinita in considerarea disp.art.374 aln. 1 Cod procedura penala- inculpatul A____ A_____ s-a prezentat in instanta si a precizat ca doreste sa recunoasca savirsirea faptei si doreste sa fie judecat in baza procedurii abreviate a recunoasterii invinuirii.Raportat aceste solicitari instanta a luat o declaratie inculpatului in care a fost consemnata vointa acestuia,respectiv ca recunoaste savirsirea infractiunii asa cum este aceasta descrisa in actul de sesizare si doreste sa fie judecat pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si in baza disp.art.375 aln.1 Cod procedura penala a pus in discutie solicitarea inculpatului,solicitarea fiind admisa.La interpelarea instantei cu privire la depunerea la dosar a unor acte in circumstantiere,inculpatul,prin aparator,a depus mai multe inscrisuri in acest sens.

Fata de aceste aspecte legale,instanta s-a raportat la probatoriul administrat constind in: procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante;ordonanta de constatare a refuzului de a se supune prelevarii de mostre biologice din 30.05.2020;plansa fotografica de la locul constatarii infractiunii;declaratii martori B_______ B_____;C___ C____ C_____ si R_______ I___,procesul-verbal vizionare inregistrare video camere stradale BMT Iasi + DVD + plansa fotografica;procesul-verbal vizionare inregistrare video agent, privind refuzul numitului A________ A_____ de a se supune prelevarii de mostre biologice, din data de 30.05.2020;declaratiile inculpatului A________ A_____,iar situatia de fapt retinuta de instanta consta in aceea ca in data de 30.05.2020, in jurul orei 18:12, organele de politie aflate in exercitarea atributiilor de serviciu cu autospeciala MAI _____, pe Bld. C.A Rosetti din mun. Iasi, au fost sesizate de catre conducatorul unui autovehicul marca Audi care circula dinspre Poligonul Sorogari, care a comunicat faptul ca soferul autoturismului marca Opel Astra cu numarul de inmatriculare _________, care circula in aceeasi directie de mers, este sub influenta bauturilor alcoolice, intrucat circula haotic si l-a sicanat de mai multe ori in trafic.

Organele de politie au pus in functiune semnalele acustice si luminoase,la intersectia Podul de F___ a fost identificat autoturismul marca Opel Astra cu numarul de inmatriculare _________, care era oprit la culoarea rosu a semaforului, s-a efectuat semnalul de oprire langa bordura din dreapta, insa conducatorului autoturismului marca Opel Astra, cu numarul de inmatriculare _________, si-a continuat deplasarea catre Bld. T____ Vladim______.

Ulterior, organele de politie au urmarit autoturismul marca Opel Astra cu numarul de inmatriculare _________, cu autospeciala MAI _____, avand in functiune semnalele acustice si luminoase, din intersectia Podul de F___, pe Bld. T____ Vladim______, pe _______________ interzis, pe ___________ un punct termic, in final soferul autoturismului fiind nevoit sa opreasca in parcarea situata in spatele blocului 316, ______________________ era inchis.

In acelasi timp, in spatele autospecialei de politie se deplasa si autoturismul marca Volkswagen Passat, cu numarul de inmatriculare _________, condus de martorul ocular A_______ L_____.

In prezenta persoanei anterior indicata, de la volanul autoturismului marca Opel Astra cu numarul de inmatriculare _________ a coborat inculpatul A________ A_____, iar intrucat acesta dadea semne ca dorea sa fuga, a fost somat prin sintagma ,,stai culcat”.

Ulterior, in prezenta martorilor A_______ L_____ si C___ C____-C_____, inculpatul A________ A_____ a declarat verbal faptul ca nu a condus autoturismul marca Opel Astra cu numarul de inmatriculare ______, nu a consumat bauturi alcoolice decat acasa si nu exista nicio proba ca ar fi condus autoturismul in cauza.

Inculpatul A________ A_____ a recunoscut savarsirea infractiunii retinuta in sarcina sa, precizand ca, in data de 30.05.2020, a consumat 500 ml. vin alb tara, iar mai apoi, dupa ce organele de politie au reusit sa il opreasca in trafic, a refuzat recoltarea de probe biologice de sange, intrucat stia ca a consumat bauturi alcoolice.

Pedeapsa aplicata de instanta

Astfel se va condamna inculpatul A________ A_____ la o pedeapsa legala prevazuta in limitele textului de incriminare,avindu-se in vedere dispozitiile art.74 Cod Penal ce stabilesc criteriile generale de individualizare a pedepsei,si anume: imprejurarile si modul de comitere a infractiunii,precum si mijloacele folosite,starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita,natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii,motivul savirsirii infractiunii si scopul urmarit,natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului,conduita dupa savirsirea infractiunii si in cursul procesului penal,nivelul de educatie,virsta,starea de sanatate,situatia familiala si sociala.In considerarea faptului ca inculpatul A________ A_____ nu are antecedente penale,fiind infractor primar,ca s-a prevalat de procedura abreviata a recunoasterii invinuirii,ca nu a avut pina la aceasta sesizare nici o incalcare a regimului circulatiei rutiere-nefigurind cu nici o contraventie sau alta incalcare in fisa de cazier judiciar ,instanta a apreciat ca pedeapsa ce-i va fi aplicata si regimul de executare al acesteia vor fi suficiente pentru a constientiza inculpatul cu privire la activitatea infractionala pe care a realizat-o.

In baza art. 83 alin. 1 Cod penal se va dispune amanarea aplicarii pedepsei inchisorii de 1-un-an inchisoare stabilita inculpatului A________ A_____ prin prezenta sentinta penala pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit in conditiile art. 84 Cod penal, care se calculeaza de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte penale.

In baza art. 85 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
  • sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Iasi la datele fixate de acesta;
  • sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
  • sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si intoarcerea;
  • sa comunice schimbarea locului de munca;
  • sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

In baza art. 86 alin.1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 85 alin. (1) lit. c) - e), mai sus mentionate, se vor comunica de catre inculpat Serviciului de Probatiune Iasi.

In baza art. 404 alin.3 Cod procedura penala cu referire la art.88 Cod penal se va atrage atentia inculpatului A________ A_____ asupra consecintelor nerespectarii masurilor de supraveghere si obligatiilor impuse si ale savarsirii de noi infractiuni in cursul termenului de supraveghere, in sensul revocarii amanarii aplicarii pedepsei inchisorii ce i-a fost stabilita prin prezenta sentinta penala si a dispunerii aplicarii si executarii acesteia.

In baza disp.art.72 aln. 1 Cod penal se va scadea din durata pedepsei inchisorii stabilita perioada retinerii,arestarii preventive si arestului la domiciliu,din data de 30.05.2020 si pina la data de 13.08.2020.

Se va constata ca prin incheierea de sedinta publica, din data de 20.11.2020 a fost revocata din oficiu masura preventiva a controlului judiciar, luata asupra inculpatului prin incheierea de sedinta din data de 11.08.2020, definitiva prin necontestare la data de 13.08.2020, masura preventiva verificata din punct de vedere a legalitatii si temeiniciei in cursul judecatii.

Se va obliga inculpatul A________ A_____ la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat,compuse din cheltuieli necesare pentru efectuarea actelor de procedura,administrarea probelor si orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului penal.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 17 Decembrie 2020
Votati articolul "Pedeapsa aplicata de instanta pentru refuzul de a sufla in fiola si de a se preleva mostre biologice":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre refuz fiola

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre refuz prelevare mostre biologice
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016