La cei trei piloni de pensie pe care ii cunoastem deja, Ministerul Muncii mai adauga inca un nou tip de pensie.
Proiectul de lege privind pensiile ocupationale a fost publicat in dezbatere publica si se apropie de termenul de adoptare.
"Este un proiect de lege prin care ne propunem sa completam arhitectura sistemului de pensii din Romania. Ce anume vom propune in aceasta lege? Doua Directive europene. Una care sa creeze cadrul legal pentru activitatea si supravegherea institutiilor care furnizeaza servicii de pensii ocupationale si alta Directiva prin care avem posibilitatea sa crestem mobilitatea lucratorilor in statele membre prin acest cadru, prin imbunatatirea dobandirii si pastrarii dreptului la o pensie suplimentara.(...) Vom autoriza functionarea acestor administratori si a fondurilor de pensii ocupationale. Vom supraveghea activitatea lor. Iar prin crearea acestui cadru legislativ putem permite obtinerea unei pensii ocupationale suplimentare. Trebuie sa facem precizarea: este o pensie suplimentara distincta si in completarea tipurilor de pensie existente la aceasta data in Romania. Este o pensie facultativa, prin care se da posibilitatea angajatorilor sa decida si sa stabileasca o astfel de pensie pentru angajatii lui. Angajatul doar daca doreste poate participa si el la aceasta schema, este o pensie pe care angajatorul o poate crea, un beneficia pe care angajatorul il poate crea pentru angajatii lui", a spus ministrul Budai.
Conform Notei de fundamentare a proiectului, postat pe site-ul MMJS, actul normativ transpune Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale (IORP).
Va reamintim ca recent am publicat informatii cu privire la pensiile PEPP. Autoritatile incearca sa ofere cat mai multe varianta de economisire, avand in vedere ca sistemul pay-as-you-go nu va fi la fel de viabil in viitor.
"Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii ocupationale se creeaza premisele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentara, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in cadrul sistemelor de pensii din Romania. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupationale este prevazut a fi facultativa. Astfel, potrivit proiectului de lege, initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat in timp ce schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii", se mentioneaza in document.
Conform proiectului, la un fond de pensii ocupationale pot participa angajatii unuia sau ai mai multor angajatori. Toate informatiile privind schema de pensii ocupationale sunt furnizate de catre angajator, iar toate informatiile privind prospectul sunt furnizate de catre administrator. Angajatorul reprezinta participantii la fond de pensii ocupationale in relatia cu administratorul, negociaza si semneaza contractul de administrare cu un administrator autorizat de Autoritate. Administratorul reprezinta fondul in raporturile cu tertii, inclusiv in fata instantelor judecatoresti si este obligat sa informeze angajatorul despre activitatea desfasurata.
In cazul in care un angajator decide sa stabileasca o schema de pensii ocupationale, acesta are obligatia sa ofere schema tuturor angajatilor sai si sa vireze contributii. Angajatul poate participa, daca doreste, conform schemei. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferentiate de contributie proprie pentru angajatii sai pe criterii de vechime, functie sau drepturi salariale.
Participantul la un fond de pensii ocupationale poate fi orice persoana care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si care indeplineste conditiile prevazute in schema/prospectul fondului de pensii ocupationale.
Contributiile angajatorului si ale angajatului se datoreaza, se colecteaza si se vireaza de catre angajator pe baza numelui, prenumelui si a codului numeric personal al participantului.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Cheltuielile suportate de fond si legate de administrare sunt: comisionul de administrare, comisionul de depozitare, comisioanele de tranzactionare, comisioanele bancare si onorariul pentru auditul situatiilor financiare ale fondului.
Prin crearea mecanismelor de evidenta pe conturi individuale, participantul poate sa-si transfere valoarea activului personal de la un fond/fonduri la un alt fond de pensii ocupationale sau facultative, fara penalitati. De asemenea, participantul poate sa-si pastreze calitatea de participant la toate fondurile, urmand a le cumula la momentul deschiderii dreptului de pensie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri