Programul Operational Regional (POR) se descentralizeaza, iar completele de judecata specializate pe achizitii publice vor fi in curand active.
"Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, operationalizarea completelor de judecata specializate pe achizitii publice. Incepand de la data intrarii in vigoare a acestei OUG, completele se vor ocupa cu prioritate de judecarea cauzelor care astazi se afla pe rolul instantelor de judecata", a anuntat Marcel Bolos.
Potrivit acestuia, s-a instituit si o disciplina la nivelul celor care astazi sunt responsabil in procedurile de achizitie publica.
"De exemplu, Agentia Nationala de Achizitii Publice unde, daca ce se intarzie avizul conform cerut pentru documentatiile de atribuire depuse de beneficiar, actioneaza avizul tacit si aprobarea documentatiei va avea loc chiar daca acest aviz nu a fost emis un termen de catre agentie", a mai spus Bolos, citat de News.ro.
In plus, cei care astazi au calitate de beneficiar si de autoritate contractanta vor trebui sa respecte duratele de evaluare a ofertelor pentru ca sistemul de sanctiuni care va intra in vigoare odata cu aprobarea ordonantei de urgenta ii va duce la plata unor amenzi.
"Incercam prin aceasta masura sa disciplinam masurile de achizitie publica sa sa eliminam intarzierile care au loc in implementare a proiectelor datorita acestor prelungiri si a acestor timpi morti pe care ii avem. Incercam prin aceasta masura sa lasam o perioada mai mare de timp pentru partea de implementare a proiectelor, incat Romania sa poata sa aiba folos de fondurile europene si mai ales acest folos sa rezulte din implementarea corecta a proiectelor inclusiv a celor din zona de infrastructura care sunt foarte multe asteptate de populatie", a mai afirmat Bolos.
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Acesta a anuntat si descentralizarea Programului Operational Regional, masura despre care a spus ca este asteptata de 13 ani de catre autoritatile locale. Astfel, din exercitiul financiar viitor, proiectele se vor aproba la Regiunile de Dezvoltare Regionala.
"Autoritatile locale vor putea fi implicate in procesul de implementare a proiectelor de infrastructura de transport. Cei care au o capacitate de implementare, primariile in mod mod special, daca vor dori de azi inainte sa isi realizeze o centura ocolitoare pe dupa care au asteptat foarte multi ani de zile de aceasta data impreuna cu sursa de finantare proiectul se transfera catre primarie, Consiliul local, autoritate locala si pot sa realizeze acest lucru. Ulterior, dupa ce proiectul este finalizat, va fi predat din nou Companiei de drumuri in vederea administrarii", a mai spus Bolos.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri