Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat propunerea formulata de presedintele ICCJ, judecator Livia Stanciu si presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava, privind declansarea unei noi proceduri de ocupare a locurilor vacante de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Avand in vedere faptul ca, pana in prezent, Senatul Romaniei nu a adoptat legea care va reglementa o noua modalitate de promovare la instanta suprema si tinand cont de situatia deosebita cu care se confrunta aceasta instanta, ca urmare a lipsei de personal si a pensionarilor preconizate in viitorul apropiat, membrii Plenului CSM prezenti la sedinta au fost de acord, in unanimitate, cu lansarea noii proceduri.
Decizia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este, de asemenea, in deplin consens cu recomandarile MCV privind necesitatea accelerarii judecarii cauzelor de coruptie la nivel inalt aflate pe rolul Sectiei penale a Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Promovarea la ICCJ, in special la Sectia penala, reprezinta o prioritate tocmai pentru ca solutionarea dosarelor de mare coruptie, aflate pe rolul ICCJ, depinde de completarea schemei de personal a acestei sectii. Or, in acest moment, Sectia penala a ICCJ functioneaza cu aproape doua treimi din schema prevazuta prin actul normativ.
Procedura ce urmeaza a se valorifica a fost aprobata prin Hotararea CSM nr. 484 A din 21.07.2011 (https://www.csm1909.ro/csm/linkuri/29_07_2011__42707_ro.PDF) si beneficiaza de suportul larg al intregului sistem judiciar, exprimat in cadrul consultarilor ce au precedat adoptarea hotararii de referinta.
Evidenta posturilor vacante urmeaza sa fie publicata pe web-site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (www.scj.ro) si pe site-ul CSM (www.csm1909.ro.)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<