Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat propunerea formulata de presedintele ICCJ, judecator Livia Stanciu si presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava, privind declansarea unei noi proceduri de ocupare a locurilor vacante de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Avand in vedere faptul ca, pana in prezent, Senatul Romaniei nu a adoptat legea care va reglementa o noua modalitate de promovare la instanta suprema si tinand cont de situatia deosebita cu care se confrunta aceasta instanta, ca urmare a lipsei de personal si a pensionarilor preconizate in viitorul apropiat, membrii Plenului CSM prezenti la sedinta au fost de acord, in unanimitate, cu lansarea noii proceduri.
Decizia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este, de asemenea, in deplin consens cu recomandarile MCV privind necesitatea accelerarii judecarii cauzelor de coruptie la nivel inalt aflate pe rolul Sectiei penale a Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Promovarea la ICCJ, in special la Sectia penala, reprezinta o prioritate tocmai pentru ca solutionarea dosarelor de mare coruptie, aflate pe rolul ICCJ, depinde de completarea schemei de personal a acestei sectii. Or, in acest moment, Sectia penala a ICCJ functioneaza cu aproape doua treimi din schema prevazuta prin actul normativ.
Procedura ce urmeaza a se valorifica a fost aprobata prin Hotararea CSM nr. 484 A din 21.07.2011 (https://www.csm1909.ro/csm/linkuri/29_07_2011__42707_ro.PDF) si beneficiaza de suportul larg al intregului sistem judiciar, exprimat in cadrul consultarilor ce au precedat adoptarea hotararii de referinta.
Evidenta posturilor vacante urmeaza sa fie publicata pe web-site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (www.scj.ro) si pe site-ul CSM (www.csm1909.ro.)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<