Statul roman a contractat un imprumut de la BDCE pentru doua noi penitenciare in care vor fi mutati 1900 de detinuti.
"Realitatea unui sistem penitenciar romanesc invechit din punct de vedere al infrastructurii, sistem care nu isi poate realiza rolul de custodiere si reintegrare sociala in acord cu standardele privind drepturile omului, precum si hotararea-pilot in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei (...), pronuntata de CEDO la data de 25 aprilie 2017, hotarare care priveste conditiile de detentie din inchisorile si centrele de retinere si arest preventiv din Romania, au generat necesitatea luarii unor masuri la nivel national pentru remedierea acestei situatii. Potrivit Deciziei Curtii, masurile asteptate din partea Romaniei vor fi structurate pe doua paliere, astfel: 1. masuri de natura administrativa, prin care sa se reduca supra-aglomerarea si sa se imbunatateasca conditiile materiale de detentie, respectiv 2. masuri de natura legislativa care sa asigure un recurs eficient pentru vatamarea suferita, de natura recursului preventiv si a recursului compensatoriu specific. In executarea hotararii CEDO mentionate, Guvernul Romaniei a aprobat o serie de memorandumuri prin care se instituie masuri pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si diminuarea fenomenului supraaglomerarii in penitenciare. Printre masurile mai sus mentionate se numara si obiectivele Proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania pentru a carui sprijinire s-a contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei imprumutul in valoare de 177 de milioane de euro", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul de Lege pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania), semnat la Bucuresti la 13 august 2019 si la Paris la 2 septembrie 2019.
Conform sursei citate, proiectul are in vedere realizarea a patru unitati distincte din cadrul sistemului penitenciar roman, avand drept beneficiu generic principal crearea a 1.900 de noi locuri de cazare pentru variate categorii de detinuti, conforme cu standardele europene privind penitenciarele, precum si recuperarea capacitatii de munca prin servicii medicale si baze de tratament de specialitate, respectiv formarea profesionala initiala si continua a personalului din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Proiectul include urmatoarele patru sub-proiecte: construirea unui penitenciar avand 1.000 de locuri de detentie, in localitatea Berceni, judetul Prahova, construirea unui penitenciar avand 900 locuri de detentie in localitatea Unguriu, judetul Buzau, construirea unei facilitati de pregatire a personalului din penitenciare in localitatea Pantelimon, judetul Ilfov, si construirea unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor din penitenciare in localitatea Rodbav, judetul Brasov.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
"Proiectul are un impact direct asupra imbunatatirii conditiilor de viata ale detinutilor prin reducerea supra-aglomerarii si asigurarea respectarii celor mai bune practice internationale cu privire la infrastructura si regim. Proiectul va asigura de asemenea pregatire profesionala si facilitati de recuperare pentru personalul penitenciarelor care vor contribui la cresterea nivelului profesional al personalului, si la reducerea absenteismului cauzat de boli profesionale. Proiectul abordeaza deficientele privind conditiile de detentie din Romania si promoveaza conformarea cu regulile europene pentru penitenciare", se mentioneaza in document.
Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane de euro, din care suma de 177 de milioane de euro (reprezentand circa 80% din costul total net) va fi acoperita prin imprumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferenta, respectiv echivalentul a 44,5 milioane de euro, reprezinta contributia partii romane.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri