Contractul colectiv de munca reprezinta o conventie incheiata intre angajator si salariati prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
O alta clauza importanta din CCM se refera la salarizare.
Este legal ca angajatorul sa ceara, la negocierea Contractului Colectiv de Munca, sa se stabileasca in CCM ca salariile angajatilor, stabilite prin CIM pe durata nedeterminata, sa se renegocieze anual? Poate cere sindicatul si trebuie sa i se dea, lista de personal cu salariile pentru fiecare angajat in parte?
Raspuns PortalCodulMuncii: Referitor la prima intrebare, apreciem ca angajatorul poate negocia cu sindicatul/reprezentantii salariatilor o clauza prin care sa se prevada faptul ca salariile se pot negocia/modifica anual, insa trebuie stabilite si scopul si conditiile in care se realizeaza aceasta negociere anuala. Nu este obligatoriu ca sindicatul sau reprezentantii angajatilor sa accepte o asemenea clauza in CCM.
Din intrebare nu rezulta care este contextul necesitatii unei asemenea clauze in CCM, dar in opinia noastra, nu este suficient sa existe o asemenea clauza in CCM, ci trebuie sa fie un proces transparent care sa nu determine o situatie de precaritate/nesiguranta din punctul de vedere al veniturilor salariale pentru angajati.
Mai precizam si faptul ca negocierea anuala a salariilor implica modificarea contractelor individuale de munca, iar o asemenea clauza in CCM nu constituie o obligatie a salariatului de a accepta orice modificare salariala propusa de angajator, ci doar obligatia de a participa la negociere, salariatul putand fi de acord, sau nu, cu cele propuse de angajator la negocierea anuala a salariului.
Referitor la cea de-a doua intrebare, la art. 98 alin. (4) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca, in cadrul negocierii CCM, informatiile pe care angajatorul le va pune la dispozitia partii sindicale si/sau a reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, trebuie sa permita o analiza a situatiei economico-financiare si vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara a unitatii la zi, precum si perspectiva de evolutie a acesteia pe urmatoarea perioada contractuala;
b) situatia, structura si evolutia estimata a ocuparii fortei de munca, precum si eventualele masuri preconizate pe urmatoarea perioada contractuala;
c) masurile propuse privind organizarea muncii, programului si a timpului de lucru pe urmatoarea perioada contractuala;
d) masurile propuse privind protectia drepturilor angajatilor/ lucratorilor in caz de transfer al unitatii sau a unei parti a acesteia;
e) masuri propuse de angajator privind promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a angajatilor/ lucratorilor pe urmatoarea perioada contractuala.
In opinia noastra, lista de personal si salariile se incadreaza la cele mentionate la art. 98 alin. (4) lit. b), respectiv, ”situatia, structura si evolutia estimata a ocuparii fortei de munca”, si, astfel, trebuie pusa la dispozitia sindicatului, tocmai pentru a se negocia in CCM clauzele privind salariazarea la nivelul intreprinderi.
Dupa cum puteti observa, angajatorul trebuie sa ofere sindicatului si situatia economico-financiara a unitatii la zi, precum si perspectiva de evolutie a acesteia pe urmatoarea perioada contractuala.
Astfel, aceste doua situatii, cea economico-financiara si cea de personal ar trebui sa constituie baza de la care se poate porni negocierea fundamentata a clauzelor privind salariazarea angajatilor.
Explicatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.