Intrebare: Revin cu intrebare suplimentara la ultimul raspuns legat de aplicarea Legii 31/1990. Prevederea cu privire la numirea/revocarea directorilor executivi este prevazuta nu numai in ROF dar si in statutul societatii. In aceste conditii trebuie respectata aceasta prevedere chiar daca nu este in concordanta cu legea?
Raspuns: Dupa cum am mentionat anterior directorii executivi nu mai au o reglementare legala, caci in urma modificarii Legii 31/1990 privind societatile comerciale prin Legea 441/2006 , nu mai exista categoria numita directori executivi.
Conform vechii reglementari cuprinse in Legea 31/1990 referitoare la directorii executivi, acesti directori aveau calitatea de functionari ai societatii, adica salariati angajati cu contract de munca de catre societate, fiind subordonati organelor de conducere ale societatii. Astfel, raporturile acestora cu societatea erau raporturi juridice intemeiate pe contractul de munca, si nu pe mandatul comercial, desi in privinta raspunderii pentru neindeplinirea indatoririlor, erau raspunzatori fata de societate si fata de terti la fel ca si administratorii. Desi isi desfasurau activitatea in temeiul unui contract individual de munca, directorii executivi erau numiti de catre consiliul de administratie, daca prin act constitutiv nu se prevedea altfel. Insa dupa cum am mentionat anterior, aceste dispozitii nu se mai regasesc in varianta actualizata a Legii 31/1990 , legiuitorul renuntand la aceasta categorie de “functionari ai societatii”.
Fata de noua informatie pe care ne-o puneti la dispozitie prin aceasta revenire, anume ca se prevede in statutul societatii comerciale ca directorii executivi sunt numiti/revocati de consiliul de administratie, consider ca numai in baza consultarii statutului societatii comerciale se poate aprecia atat statutul juridic al categoriei numite “directori executivi” prin statutul societatii, cat si regimul juridic aplicabil acestora si pe cale de consecinta corectitudinea prevederilor din ROF raportate atat la Statutul societatii comerciale, cat si la legislatia aplicabila in vigoare, asa incat pentru informatii specializate privind probleme de drept societar, cu referire in mod special asupra corectitudinii mentiunilor cuprinse intr-un anumit act constitutiv al unei societati comerciale, problematica care excede specificului legislatiei muncii, va sfatuim sa va adresati unui specialist in acest domeniu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<