Intrebare: Revin cu intrebare suplimentara la ultimul raspuns legat de aplicarea Legii 31/1990. Prevederea cu privire la numirea/revocarea directorilor executivi este prevazuta nu numai in ROF dar si in statutul societatii. In aceste conditii trebuie respectata aceasta prevedere chiar daca nu este in concordanta cu legea?
Raspuns: Dupa cum am mentionat anterior directorii executivi nu mai au o reglementare legala, caci in urma modificarii Legii 31/1990 privind societatile comerciale prin Legea 441/2006 , nu mai exista categoria numita directori executivi.
Conform vechii reglementari cuprinse in Legea 31/1990 referitoare la directorii executivi, acesti directori aveau calitatea de functionari ai societatii, adica salariati angajati cu contract de munca de catre societate, fiind subordonati organelor de conducere ale societatii. Astfel, raporturile acestora cu societatea erau raporturi juridice intemeiate pe contractul de munca, si nu pe mandatul comercial, desi in privinta raspunderii pentru neindeplinirea indatoririlor, erau raspunzatori fata de societate si fata de terti la fel ca si administratorii. Desi isi desfasurau activitatea in temeiul unui contract individual de munca, directorii executivi erau numiti de catre consiliul de administratie, daca prin act constitutiv nu se prevedea altfel. Insa dupa cum am mentionat anterior, aceste dispozitii nu se mai regasesc in varianta actualizata a Legii 31/1990 , legiuitorul renuntand la aceasta categorie de “functionari ai societatii”.
Fata de noua informatie pe care ne-o puneti la dispozitie prin aceasta revenire, anume ca se prevede in statutul societatii comerciale ca directorii executivi sunt numiti/revocati de consiliul de administratie, consider ca numai in baza consultarii statutului societatii comerciale se poate aprecia atat statutul juridic al categoriei numite “directori executivi” prin statutul societatii, cat si regimul juridic aplicabil acestora si pe cale de consecinta corectitudinea prevederilor din ROF raportate atat la Statutul societatii comerciale, cat si la legislatia aplicabila in vigoare, asa incat pentru informatii specializate privind probleme de drept societar, cu referire in mod special asupra corectitudinii mentiunilor cuprinse intr-un anumit act constitutiv al unei societati comerciale, problematica care excede specificului legislatiei muncii, va sfatuim sa va adresati unui specialist in acest domeniu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<