Extrasele multilingve se elibereaza in baza actelor de stare civila aflate in arhiva proprie sau, dupa caz, pe baza registrelor intocmite de parohii, ca urmare a unei cereri adresate S.P.C.L.E.P. ori primariilor unitatilor administrativ-teritoriale in care nu sunt constituite astfel de servicii. Modelul cererii privind eliberarea extraselor multilingve este prevazut in anexa nr. 4.
Cererea privind eliberarea extrasului multilingv poate fi adresata S.P.C.L.E.P. ori, dupa caz, primariei unitatii administrativ-teritoriale:
a) care are in pastrare actul de stare civila; sau
b) de la locul de domiciliu/resedinta al solicitantului.
Extrasele multilingve ale actelor de stare civila privind nasterea si/sau casatoria se elibereaza titularilor sau reprezentantilor legali ai acestora, iar extrasele multilingve ale actelor de stare civila privind decesul se elibereaza membrilor familiei ori altor persoane indreptatite. Extrasele multilingve se pot elibera si altor persoane imputernicite prin procura speciala.
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania se legitimeaza, in vederea eliberarii extraselor multilingve, cu actul de identitate aflat in termen de valabilitate.
Minorii in varsta de peste 14 ani, detinatori sau nu ai unui act de identitate, au dreptul sa solicite si sa primeasca extrase multilingve de nastere sau de casatorie in nume propriu, asistati, dupa caz, de unul dintre parinti sau de tutore, care semneaza cererea prevazuta la art. 6.
Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ai Confederatiei Elvetiene ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in Romania se legitimeaza, in vederea eliberarii extraselor multilingve, cu documente de identitate eliberate de statele ai caror cetateni sunt sau cu pasaport, aflate in termen de valabilitate.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si strainii ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in Romania se legitimeaza, in vederea eliberarii extraselor multilingve, cu pasaport valabil.
Apatrizii ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in Romania se legitimeaza, in vederea eliberarii extraselor multilingve, cu permis de sedere temporar sau pe termen lung ori, dupa caz, cu pasaport aflat in termen de valabilitate, emis in baza Conventiei privind statutul apatrizilor, adoptata la New York la 28 septembrie 1954, la care Romania a aderat prin Legea nr. 362/2005.
Click aici pentru cuprinsul integral al Normelor Metodologice de aplicare a Conventiei nr. 16 a Comisei Internationale de Stare Civila priveste eliberarea extaselor multilingve ale actelor de stare civila, semnata la Viena la 8 septembrie 1976