Procedura insolventei (Legea nr. 85/2006) (II)
cons. jur. Elena Bontea
Procedura generala prevazute de Legea nr. 85/2006 este procedura prin care un debitor intra, dupa perioada de observatie, succesiv, in procedura de reorganizare judiciara si in procedura falimentului sau, separat, numai in reorganizare judiciara ori doar in procedura falimentului. Prin sentinta de deschidere a procedurii generale, judecatorul-sindic va desemna un administrator judiciar, iar in cazul deschiderii procedurii simplificate va desemna un lichidator provizoriu. De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile (precum si termene de prescriptie a actiunilor) judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale. Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.
Deschiderea procedurii ridica debitorului dreptul de administrare (constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea), daca acesta nu si-a declarat intentia de reorganizare. Dreptul de administrare al debitorului inceteaza de drept la data la care se dispune inceperea falimentului.
Procedura simplificata reprezinta procedura prin care debitorul intra direct in procedura falimentului, fie odata cu deschiderea procedurii insolventei, fie dupa o perioada de observatie de maximum 60 de zile.
Reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat: restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului, restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social si/sau restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.
In urma confirmarii unui plan de reorganizare, debitorul isi va conduce activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si in conformitate cu planul confirmat, pana cand judecatorul-sindic va dispune, motivat, fie incheierea procedurii insolventei si luarea tuturor masurilor pentru reinsertia debitorului in activitatea comerciala, fie incetarea reorganizarii si trecerea la faliment.
Procedura falimentului este procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat. O procedura de faliment va fi inchisa atunci cand judecatorul-sindic a aprobat raportul final, cand toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite si cand fondurile nereclamate au fost depuse la banca. Prin inchiderea procedurii, judecatorul-sindic, administratorul/lichidatorul si toate persoanele care i-au asistat sunt descarcati de orice indatoriri sau responsabilitati cu privire la procedura, debitor si averea lui, creditori, titulari de garantii, actionari sau asociati.
Portal Codul Muncii
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In contextul crizei economice si financiare actuale acum puteti afla, din fata propriului calculator, TOTUL despre procedurile judiciare de drept comun si speciale in materie, precum si solutii imediate pentru prevenirea si combaterea platilor intarziate, de la notificarea si convocarea la conciliere directa a debitorilor rau-platnici, pana la actionarea acestora in justitie. De asemenea, informatii si recomandari practice cu privire la reorganizarea judiciara, insolventa si faliment. Important! Toate informatiile sunt in concordanta cu practicile, uzantele si cele mai recente reglementari nationale si europene in materie. Aflati acum detalii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri