Dupa mai multe luni de dezbateri, Guvernul a aprobat un ordin prin care se reglementeaza situatia produselor traditionale. Acestea trebuie sa indeplineasca o multitudine de conditii, iar de luna viitoare vor fi comercializate purtand un logo specific.
Ordinul Ministerului Agriculturii, al Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) care reglementeaza situatia produselor traditionale a fost publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de luna viitoare. Consumatorii vor putea identifica astfel mai usor aceste produse, iar fabricantii care faceau concurenta neloiala “marketandu-si” alimentele in acest fel vor trebui sa gaseasca noi metode de a-si spori vanzarile.
Aceasta pentru ca intrarea in vigoare a actului normativ va permite trierea mai minutioasa a produselor care vor putea fi comercialiazate sub denumirea de “produs traditional”. Din datele Ministerului de resort, in momentul de fata exista in jur de 4.200 de produse traditionale inregistrate ca atare la Ministerul Agriculturii, dar pana si oficialitatile se indoiesc de veridicitatea lor.
Ce este un produs traditional
Potrivit ordinului, produs traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse semilare apartinand aceleiasi categorii.
Pentru a putea fi comercializat sub aceasta denumire, produsul respectiv trebuie atestat ca fiind traditional si trebuie sa figureze in Registrul national al produselor traditionale infiintat si administrat de catre Ministerul Agriculturii.
De asemenea, numai acele alimente care se obtin si prin operatiuni de prelucrare realizate manual vor putea fi vandute drept produse traditionale.
Ordinul ministrului agiculturii nr. 724/ 2013
Model cerere de inregistrare a produsului traditional
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<