Dupa mai multe luni de dezbateri, Guvernul a aprobat un ordin prin care se reglementeaza situatia produselor traditionale. Acestea trebuie sa indeplineasca o multitudine de conditii, iar de luna viitoare vor fi comercializate purtand un logo specific.
Ordinul Ministerului Agriculturii, al Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) care reglementeaza situatia produselor traditionale a fost publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de luna viitoare. Consumatorii vor putea identifica astfel mai usor aceste produse, iar fabricantii care faceau concurenta neloiala “marketandu-si” alimentele in acest fel vor trebui sa gaseasca noi metode de a-si spori vanzarile.
Aceasta pentru ca intrarea in vigoare a actului normativ va permite trierea mai minutioasa a produselor care vor putea fi comercialiazate sub denumirea de “produs traditional”. Din datele Ministerului de resort, in momentul de fata exista in jur de 4.200 de produse traditionale inregistrate ca atare la Ministerul Agriculturii, dar pana si oficialitatile se indoiesc de veridicitatea lor.
Ce este un produs traditional
Potrivit ordinului, produs traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse semilare apartinand aceleiasi categorii.
Pentru a putea fi comercializat sub aceasta denumire, produsul respectiv trebuie atestat ca fiind traditional si trebuie sa figureze in Registrul national al produselor traditionale infiintat si administrat de catre Ministerul Agriculturii.
De asemenea, numai acele alimente care se obtin si prin operatiuni de prelucrare realizate manual vor putea fi vandute drept produse traditionale.
Ordinul ministrului agiculturii nr. 724/ 2013
Model cerere de inregistrare a produsului traditional
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<