Avand in vedere ca amenzile pe acest subiect pot ajunge pana la 10.000 de lei, consideram oportuna analiza a cinci subtilitati legislative care vizeaza programul de munca si timpul de repaus.
Programul de lucru si timpul de repaus sunt doua aspecte care intereseaza atat angajatul, cat si angajatorul. Primul trebuie sa isi cunoasca drepturile, iar cel din urma trebuie sa fie atent la toate prevederile legislative pe care trebuie sa le respecte.
Legea nr. 97/2015 a adus o modificare bizara
Anterior acestei legi , repausul saptamanal la care aveau dreptul salariatii se acorda in doua zile consecutive (zile intregi). Apoi regula s-a modificat, in loc de „doua zile consecutive” figureaza acum „48 de ore consecutive”, ceea ce inseamna ca daca salariatul termina ziua de munca vineri la ora 17.00, el va putea fi solicitat sa revina la munca duminica la ora 17.00 (?!).
Un caz special de munca la negru
Conform O.U.G. nr. 53/2017, primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial a incetat sa mai fie sanctionata ca simpla nerespectare a dispozitiilor privind munca suplimentara (fapta sanctionata cu amenda de la 1.500 la 3.000 lei). Ea a devenit un caz de munca nedeclarata, fapta sanctionata cu amenda de 10.000 lei!
Ce concediu au salariatii part-time?
Dreptul la concediu de odihna nu mai face parte din categoria de drepturi care se acorda proportional cu timpul lucrat. Salariatii cu fractiune de norma au dreptul la concediu de odihna complet.
Atentie, salariatul nu poate renunta la niciunul dintre drepturile sale!
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Trebuie sa evidentiati ora de incepere si ora de terminare a programului de munca
Daca in cadrul companiilor exista o flexibilitate in ceea ce priveste ora de inceput a programului de lucru este bine ca acest lucru sa fie precizat in contractele de munca/regulamentul intern, in asa fel incat in situatia unui control ITM ora de venire la birou sa se incadreze in intervalul de timp mentionat in contract/regulament intern. Aceasta posibilitate este discutabila in situatia contractelor part-time.
Desigur ca, asa cum am tot fost obisnuiti pana in prezent, mai sunt multe aspecte pe care nu le-am tratat aici si particularitati care se aplica in fiecare caz in parte. De aceea, va recomandam inscrierea la Webinarul Programul de lucru si Timpul de repaus, unde prof. univ. dr. Raluca Dimitriu va va raspunde la orice intrebari pe care le-ati putea avea despre acest subiect si veti evita astfel orice situatie care s-ar putea termina cu o amenda uriasa.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE