Deputatii au in lucru un proiect de lege pentru modificarea Legii sindicatelor nr. 54/2003.
Articolul unic – Alineatul (1) al articolului 35 din Legea sindicatelor nr. 54/2003 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 73 din 5 februarie 2003, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Membrii alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de salariati, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activitati sindicale”.
„Legislatia actuala permite, in cazul liderilor organizatiilor sindicale, indiferent de nivelul de reprezentativitate sau de marimea organizatiei, reducerea programului de lucru pentru desfasurarea de activitati sindicale, fara afectarea drepturilor de natura salariala.
Prin modificarea propusa este eliminata pierderea patrimoniala pe care un angajator o suporta, cauzata de plata drepturilor salariale pentru liderii de sindicat desi acestia nu presteaza efectiv munca la care s-au angajat prin semnarea contractului colectiv de munca.
Avand in vedere ca salariul reprezinta contraprestatia angajatorului in raport cu munca prestata de angajat in baza unor raporturi de munca, propunerea legislativa elimina obligativitatea instituita angajatorului de a plati salariul pe o perioada de timp in care angajatul nu a prestat nicio activitate rezultata in urma raporturilor de munca contractuale.
Actul asigura eficientizarea raporturilor de munca ale liderilor de sindicat prin eliminarea posibilitatii de a desfasura activitati de natura sindicala in timpul programului de lucru, fara afectarea drepturilor salariale”, a motivat initiatorul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<