Partidul Social Democrat a alocat peste 71% din totalul cheltuielilor pe "presa si propaganda" in 2021, adica peste 39.500.000 de lei (aproape 8 milioane de euro), potrivit unui raport semnat de catre Departamentul de control al finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale in anul 2021, din cadrul AEP, publicat in
Monitorul Oficial, Partea I.
Potrivit datelor din raport, principalele
cinci categorii de cheltuieli efectuate de partidele politice din fonduri provenite din subventii de la stat au fost: presa si propaganda, cheltuielile cu personalul, sondajele de opinie, consultanta politica si investitiile in bunuri.
PSD si PNL au cheltuit impreuna peste 10 milioane de euro pentru presa si propaganda
In topul cheltuielilor cu
presa si propaganda pe anul 2021 se afla Partidul Social Democrat (PSD), cu 71.21% din cheltuieli. Imediat pe locul doi se afla Partidul National Liberal (PNL), care a cheltuit in jur de 64% cu presa si propaganda. Topul continua cu Partidul Miscarea Populara (PMP), cu 18,65%, respectiv cu Partidul Uniunea Salvati Romania (USR), cu 7,1%.
- Bani pentru presa si propaganda PSD: 39.565.452 de lei, adica aproximativ 8 milioane de euro;
- Bani pentru presa si propaganda PNL: 21.191.641 de lei, adica aproximativ 4,2 milioane de euro:
- Bani pentru presa si propaganda PMP: 497,364 de lei, adica aproximativ 100 de mii de euro.
- Bani pentru presa si propaganda USR: 148,515 de lei, adica aproximativ 30 de mii de euro.
Se remarca faptul ca, atat in cazul USR, cat si in cazul PMP, cei mai multi bani din subventiile de la stat au mers catre cheltuielile cu personalul.
Partidele politice din Romania au primit în 2021 subventii de aproape 235 de milioane de lei. Cei mai mulți bani i-au primit PSD și PNL. Mai exact, in 2021, PSD a primit subventii publice in valoare de 90.271.387 de lei, in vreme ce PNL a primit 76.527.406 de lei. Pana la finalul anului 2021, PSD a reusit sa cheltuie 61,73% din banii obtinuti din subventii, iar PNL aproximativ 43,27%.
Cum se acorda subventiile pentru partidele politice
Potrivit AEP, incepand cu anul 2008, partidele politice primesc subventii de la bugetul de stat prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente, in proportiile mentionate la art.19 si art. 20 din Legea nr.334/2006, astfel:
- 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi impartite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral;
- 25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi impartite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeteni si consilierilor din cadrul municipiului Bucuresti, daca au obtinut cel putin 50 de mandate de consilier judetean si de consilier din cadrul municipiului Bucuresti.
In cazul aliantelor politice sau electorale, subventia se va imparti intre membrii aliantei dupa numarul de mandate obtinute. Subventia de la bugetul de stat se varsa lunar, in prima decada a lunii, in contul fiecarui partid, prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<