Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca motiunea de cenzura impotriva guvernului Orban se voteaza luni, 31 august. Iata cu ce nu sunt de acord social-democratii si cine ii sustine.
"Motiunea de cenzura se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie sa plece!!!", a anuntat Marcel Ciolacu.
PSD are nevoie de sprijinul altor formatiuni pentru a strange cele 233 de voturi pentru trecerea motiunii de cenzura. In urma cu o saptamana, Victor Ponta a anuntat ca parlamentarii formatiunii sale vor vota motiunea de cenzura. Este de asteptat ca si ALDE sa sprijine motiunea pentru ca s-a pozitionat alaturi de PSD la toate voturile importante din perioada pandemiei.
In schimb, UDMR nu va semna motiunea de cenzura initiata de Partidul Social Democrat dar nu a luat, inca, o decizie cu privire la vot.
In situatia in care motiunea este adoptata, prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, increderea acordata de Parlament Guvernului se considera retrasa, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constitutie).
Odata ce Guvernul este demis, Presedintele Romaniei desemneaza un alt candidat pentru functia de prim-ministru, in baza articolului 85 din Constitutie.
Ministrul Finantelor a avertizat ca o motiune de cenzura ar fi problematica pentru Romania si stabilitatea noastra financiara.
"Suntem inca in stare de alerta si au depus aceasta motiune de cenzura (...). Criza din sanatate nu s-a rezolvat, si s-ar putea sa avem nevoie si de alte masuri in viitor. Criza economica, desi am evitat-o pana acum sa fie foarte dureroasa, s-ar putea sa mai continue. Nu stie nimeni ce se intampla. In acest moment s-au gasit sa arunce tara in aer. Va spun ca o motiune de cenzura deja se vede pe pietele financiare. Dobanzile si discutiile pe care le-am avut in ultimele zile nu mai sunt despre pensii si salarii. Acolo am rezolvat problema ci despre ce se intampla cu Guvernul. Investitorii straini se intreaba ce se intampla cu datoria daca un guvern pica. Platiti sau nu mai platiti dobanzile? Cum finantati restul? In toata Europa suntem singura tara care are astazi astfel de probleme. (...) Doar in Romania acest grup, eu am spus si infractional, controleaza Parlamentul si face orice pentru a distruge Romania", a declarat Florin Citu.
Motiunile de cenzura produc atat efecte juridice cat si politice (retragerea increderii executivului avand asemena consecinte) fiind acte juridice. Daca motiunea de cenzura este adoptata, premierul inainteaza imediat demisia Guvernului catre seful statului.
Prin adoptarea motiunii de cenzura mandatul de incredere acordat de Parlament inceteaza, iar executivul este demis. Rezulta ca mandatul de incredere are nu numai semnificatia investirii, pe baza sa, a executivului, dar si a necesitatii ca, pe toata durata misiunii sale, acesta sa se bucure de sprijinul majoritatii parlamentare, prin votul careia s-a format. Atunci cand acest sprijin, si deci increderea pe care o presupune nu mai exista, adoptarea motiunii de cenzura creeaza posibilitatea ca, prin formarea unui nou executiv, echilibrul dintre puterea legislativa si cea executiva sa fie restabilit. Astfel, motiunea de cenzura este instrumentul juridic prin care Parlamentul poate retrage increderea acordata executivului.