Comisia a publicat miercuri, 25 ianuarie, cel mai recent raport pe care l-a elaborat in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) privind Romania. La 10 ani de la instituirea MCV, Comisia a facut un bilant al masurilor intreprinse de Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, al realizarilor, al provocarilor nedepasite inca si al actiunilor care sunt in continuare necesare pentru incheierea monitorizarii in cadrul MCV.
Prim-vicepresedintele Timmermans a declarat: "in cei 10 ani care au trecut de cand Romania este membra a UE si a intreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a facut progrese majore. Tendinta pozitiva constatata in ultimii trei de a lupta impotriva coruptiei si de a apara independenta sistemului judiciar care a fost constatata in ultimii trei ani, a continuat si in ultimul an. Dinamica creata pana in prezent permite reorientarea eforturilor catre principalele masuri care mai trebuie luate pentru indeplinirea obiectivelor MCV si, in consecinta, pentru incheierea acestui proces important in timpul mandatului actualei Comisii, in conformitate cu obiectivul stabilit de presedintele Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autoritatile romane pot intreprinde, intr-un mod ireversibil, masurile ramase, astfel incât sa nu puna sub semnul intrebarii progresele inregistrate pana in prezent. Sper ca in 2017 vom vedea celeritatea, determinarea si garantiile interne necesare pentru a duce la bun sfârsit reformele necesare si pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor. "
Rapoartele privind MCV elaborate de Comisie in 2014, 2015 si 2016 au evidentiat o tendinta pozitiva si un bilant care indicau progrese importante si sporirea caracterului ireversibil al reformei. Aceasta tendinta este confirmata in raportul din 2017, inregistrandu-se in continuare un bilant solid al institutiilor judiciare si un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida masurile de prevenire a coruptiei. O analiza retrospectiva a celor 10 ani de la instituirea MCV arata ca, in pofida unor perioade in care reformele si-au incetinit ritmul si au fost puse sub semnul intrebarii, România a inregistrat progrese majore in directia indeplinirii obiectivelor de referinta ale MCV. De asemenea, Comisia considera ca nu ar trebui sa se stabileasca o legatura intre MCV si alte domenii ale dreptului UE.
Cu toate acestea, o serie de aspecte esentiale identificate in rapoartele anterioare nu au fost inca solutionate, astfel incât Comisia nu poate concluziona in prezentul raport ca obiectivele de referinta sunt indeplinite in mod satisfacator. Prin urmare, raportul identifica o serie de recomandari esentiale menite sa conduca la incheierea procesului MCV. Majoritatea acestor recomandari se axeaza pe responsabilitatea si raspunderea autoritatilor române si pe garantiile interne necesare pentru a asigura caracterul ireversibil al rezultatelor.
Incheierea monitorizarii in cadrul MCV in timpul mandatului actualei Comisii, in conformitate cu obiectivul stabilit de presedintele Juncker, depinde de celeritatea cu care Romania poate indeplini, intr-un mod ireversibil, recomandarile Comisiei si de evitarea masurilor negative care pun sub semnul intrebarii progresele realizate pana in prezent. Comisia va colabora indeaproape cu autoritatile romane, va acorda sprijin in cazul in care este necesar si va evalua progresele realizate catre sfarsitul anului 2017.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri