Hotarare judecatoreasca pronuntata de o instanta alcatuita cu incalcarea dispozitiilor legale. Nulitate. (I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 532 din 19 ianuarie 2006) Fise distractive pentru gradinita Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Compunerea instantei. Hotarare judecatoreasca pronuntata de o instanta alcatuita cu incalcarea dispozitiilor legale Nulitate.
Index alfabetic:
- Drept procesual civil.
- Hotarare judecatoreasca pronuntata de o instanta alcatuita cu incalcarea dispozitiilor legale;
- Nulitate
- Legea nr. 304/2004: art. 54
- C.pr.civ. art. 304 pct.1
Hotararea pronuntata de catre o instanta care nu a fot alcatuita potrivit dispozitiilor legale este nula, in acest caz operand prevederile art. 304 pct. 1 C.pr.civ.
Astfel, in speta, desi minuta deciziei apare ca fiind pronuntata de un complet de judecata format din doi judecatori, asa cum este de altfel cerinta legii, hotararea mentioneaza in practica si prin semnaturile de la sfarsitul ei ca ar fi fost data de un complet format din trei judecatori membri ai completului de apel, ceea ce contravine dispozitiilor legale in materie.
Tribunalul Brasov – Sectia civila prin sentinta civila nr.216/S din 19 martie 2004 a respins contestatia introdusa de Compania Nationala „Posta Romana” SA impotriva dispozitiei nr.281 din 17 septembrie 2003 emisa de Primarul orasului statiune Predeal.
Curtea de Apel Brasov – Sectia civila. prin decizia civila nr.955/Ap din 6 octombrie 2004 apelul ca nefondat .
Contestatoarea a declarat recurs solicitand sustinand ca decizia Curtii de apel a fost data cu incalcarea dispozitiilor art.41 alin.2, art.87 pct.1 si 3, art.129 Cod procedura civila, ale Decretului nr.31/1954, ale art.3 alin.1 si 2, art.21 si art.91 din Legea nr.215/2001 si ale art.20 alin.3, art.24 alin.7 si art.33 alin.3 din Legea nr.10/2001.
Examinand recursul, instanta suprema constata din oficiu ca nu poate exercita controlul judiciar pentru motivele de nelegalitate invocate pe calea recursului, deoarece opereaza cu precadere cazul de casare de ordine publica prevazut de art.304 pct.1 Cod procedura civila, care atrage nulitatea hotararii cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale.
In concret, desi minuta deciziei apare ca fiind pronuntata de un complet de judecata format din doi judecatori, asa cum este de altfel cerinta legii, hotararea mentioneaza in practica si prin semnaturile de la sfarsitul ei ca ar fi fost data de un complet format din trei judecatori membri ai completului de apel, ceea ce contravine flagrant dispozitiilor legale din materie.
Asadar, hotararea atacata nu poate fi privita decat ca fiind data de un complet constituit cu incalcarea legii, din care unul din judecatori nu a participat la dezbaterea apelului, ceea ce atrage nulitatea hotararii.
Ca urmare, recursul a fost admis, hotararea atacata casata, iar cauza a fost trimisa spre rejudecare instantei de apel.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri