Asociatia Oraselor din Romania (AOR) arata ca mai observa o promisiune neonorata, iar primarii sunt in continuare mahniti.
Comunicatul AOR poate fi consultat integral mai jos.
Asociatia Oraselor din Romania (AOR) isi exprima mahnirea fata de inca o promisiune neonorata, facuta primarilor de Guvernul demis, care nu a adoptat in sedinta executivului hotararea referitoare la alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 si PNDL 2.
Astfel, orasele primesc o noua lovitura care va duce la blocarea proiectelor de dezvoltare si abandonarea lor din lipsa de finantare.
AOR atrage atentia asupra refuzului Comisiei Europene de decontare din fondurile europene a proiectelor de apa si canalizare realizate prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), cerere formulata de catre guvernul demis Dancila. Prin aceasta cerere, Executivul demis a incercat sa recupereze 1,8 miliarde de lei, adica aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetara. Astfel se crestea artificial gradul de absorbtie a fondurilor europene si se diminua deficitul bugetar, deoarece platile initiale pentru proiecte au fost facute de la bugetul de stat.
Rectificarea de buget necugetata a Guvernului Demis a pus orasele mici si mijlocii din Romania intr-o situatie fara precedent. Mai mult de un sfert din orasele din Romania se indreapta spre faliment, doar cateva zile despartindu-ne de luna noiembrie, care va fi una catastrofala pentru administratiile locale, in lipsa fondurilor.
AOR reaminteste ca, prin HG 752 752 din 14 octombrie 2019 privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale emisa in baza rectificarii de buget, 27 de orase au primit intre 3 si 10 lei/locuitor, 16 orase intre 11 si 20 lei/locuitor si 14 orase intre 21 si 30 lei/locuitor, iar prin bataia de joc dusa la extrem de ministrul de Finante Orlando Eugen Teodorovici, dupa aprobarea hotararii de guvern, 25 de orase au ramas cu buget minim de functionare sub 1.000 lei/locuitor/an, in aceasta valoare fiind incluse sumele alocate pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitati. O sfidare cinica fata de cetatenii din unitatile administrativ-teritoriale cu statut de oras, avand in vedere ca oricareia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de functionare de 1.000 lei/locuitor/an, inca de la inceputul anului, cand a fost aprobata Legea 50/2019 privind bugetul de stat.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Portal Codul Muncii
AOR a sustinut si argumentat, constant, alocarea de sume suplimentare care sa aduca cele 45 de orase discriminate la un buget minim de functionare de 1.000 lei/locuitor/an si alocarea pentru orasele si municipii de sume peste aceste valori. In acest sens, AOR a propus suma de 1.400 lei/locuitor/an.
Asociatia Oraselor din Romania considera ca guvernantii ar trebui sa aiba in vedere binele, dar si dezvoltarea comunitatilor locale, interesele cetatenilor, care sunt profund afectati prin masurile actuale ale Legii bugetului de stat, cerand o intalnire urgenta cu Prim-ministrul Romaniei, oricare ar fi el dupa votul care urmeaza sa fie exprimat in Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri