Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea legii pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.
Administratia Prezidentiala a informat ca seful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila.
Camera Deputatilor a adoptat, in 8 mai, in calitate de for decizional, cu 240 de voturi "pentru" si o abtinere, proiectul legii de aplicare a Codului de procedura civila.
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a sustinut, in plen, adoptarea acestei legi, aratand ca face parte "dintr-un demers de continuitate".
Adoptarea legii de aplicare a Codului de procedura civila va permite intrarea in vigoare a acestuia de la 1 septembrie si reprezinta o dovada a faptului ca progresele in domeniul Mecanismului de Cooperare si Verificare vor continua, a declarat, in 9 mai, ministrul Justitiei, Titus Corlatean.
Prezent in 17 mai la sedinta plenului CSM, ministrul Justitiei a declarat ca fostul Guvern nu a prevazut in buget finantare pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, contrar declaratiilor facute atat public cat si cu ocazia dezbaterilor parlamentare.
"Nu sunt bani prevazuti in buget pentru intrarea in vigoare. E necesara o rectificare bugetara pentru asigurarea finantarii intrarii in vigoare a Codului de procedura civila. Vom face eforturi sa o asiguram. Cu atat mai mult apreciez ca a fost corecta trimiterea la 1 septembrie 2012 a intrarii in vigoare a codului prin programul de guvernare votat in Parlament", a spus Carlatean.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<