A fost publicata Procedura din 11 octombrie 2012 privind monitorizarea actualizarii si publicarii Registrului public al auditorilor financiari din Romania de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania. Monitorul Oficial nr. 778 din 19 noiembrie 2012 cuprinde hotararea Comitetului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile.
Astfel, cuprinsul reglementarii prevede:
ART. 1
Consiliul pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC) pune in aplicare Procedura privind monitorizarea actualizarii si publicarii
Registrului public al auditorilor financiari din Romania de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), prin Departamentul monitorizare si investigatii (DMI).
ART. 2
CSIPPC aproba hotararile Consiliului CAFR privind atribuirea sau reatribuirea calitatii de membru, autorizarea, inscrierea, suspendarea, retragerea si radierea persoanelor fizice si persoanelor juridice, dupa caz, in si din
Registrul public al auditorilor financiari din Romania, in temeiul Procedurii de avizare sau aprobare a actelor cu incidenta asupra activitatii de audit statutar emise de catre Consiliul CAFR.
ART. 3
CAFR transmite CSIPPC hotararea Consiliului CAFR referitoare la publicarea anuala sau trimestriala a Registrului public al auditorilor financiari din Romania si a modificarilor operate in acesta, dupa caz.
ART. 4
DMI verifica, in conformitate cu prevederile art. 5 si 6, respectarea termenelor stabilite prin reglementarile specifice ale CAFR de publicare anuala si trimestriala a Registrului public al auditorilor financiari din Romania si a modificarilor operate in acesta, dupa caz, precum si gradul de actualizare a informatiilor continute in Registrul public al auditorilor financiari din Romania, publicat anual in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si a informatiilor aparute ca urmare a modificarilor operate trimestrial in Registrul public al auditorilor financiari din Romania, persoane fizice si juridice, de catre CAFR.
ART. 5
DMI analizeaza hotararile Consiliului CAFR care determina modificari in evidentele auditorilor financiari persoane fizice si persoane juridice, primite de la ultima verificare a informatiilor publicate in Registrul public al auditorilor financiari din Romania, in scopul verificarii gradului de actualizare a informatiilor continute in acest registru.
ART. 6
CSIPPC poate trimite, in mod aleatoriu, unui numar de auditori financiari persoane fizice si persoane juridice solicitari de furnizare de informatii continute in Registrul public al auditorilor financiari din Romania, pentru a verifica daca informatiile furnizate de catre auditori corespund cu informatiile publicate in Registrul public al auditorilor financiari din Romania.
ART. 7
Verificarile prevazute in prezenta procedura se vor efectua, ca tehnica de baza, prin sondaj.
>>> CLICK AICI pentru cuprinsul integral al reglementarii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<