Alesii s-au gandit sa aduca o serie de noutati pentru Legea nr. 115/1999 si Executiv, asadar responsabilitatea ministeriala va fi modificata de parlamentari in regim de urgenta.
Un nou proiect de lege modifica responsabilitatea ministeriala, asadar membrii Guvernului vor fi fortati sa aiba o mult mai apropiata relatie cu Legislativul.
"Activitatea de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului, prin participarea acestora la lucrarile Camerei Deputafilor, Senatului sau ale coimisiilor permanente este esentiala pentru respectarea dialogului inter-institutional precum si pentru respectarea principiului separatiei puterilor in stat, fiind prevazut la art. 111, alin. (2) din
Constitutia Romaniei, republicata.
(...)
Ca urmare a unor situatii repetate in care membrii ai Guvernului au refuzat sistematic si nejustificat sa participe la lucrarile comisiilor permanente sau a comisiilor de ancheta, desi au fost invitati in repetate randuri atat de birourile de conducere ale comisiilor cat si de Camera Deputatilor si/sau Senat, prin decizia Biroului Permanent al respectivei camere, dialogul interinstitutional precum si controlul parlamentar asupra activitatii Guvernului a fost periclitat", explica initiatorii.
Acestia adauga in expunerea de motive atasata proiectului de lege si spun ca "pentru a stopa perpetuarea acestui comportament, care conduce la o lipsa totala de transparenta prin evitarea controlului parlamentar, se impune completarea actualei legislatii, astfel incat prezenta membrilor Guvernului la lucrarile Camerei Deputatilor, Senatului sau ale comisiilor permanente, speciale si de ancheta sa fie garantat".
Pentru ca responsabilitatea ministeriala in fata Parlamentului sa fie intarita, Legea nr. 115/1999 se modifica la art. 8, alin. (2) prin introducerea unei noi litere, liv. c) care va avea urmatorul continut:
"c) refuzul repetat de a se prezenta la lucrarile comisiei permanente la care este invitat, in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului, potrivit art. 111, alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata;".
In momentul de fata, art. 8 din Legea nr. 115/1999 prevede urmatoarele:
Procedura de urgenta a fost solicitata si aprobata de Biroul Permanent al Senatului, primul for legislativ sesizat.
Camera Deputatilor va avea votul decizional.
Initiatori sunt mai multi senatori si deputati din PSD.
Momentan, responsabilitatea ministeriala nu va fi schimbata. Pentru ca modificarea sa intre in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea sefului statului si de publicarea in Monitorul Oficial.
Urmarim evolutia
propunerii de act normativ si revenim cu actualizari.