Executarea silita va fi posibila numai dupa o decizie judecatoareasca, arata un nou proiect de lege.
In prezent, pentru executarea silita a datoriilor nu este necesara aprobarea unui judecator, astfel mai multi parlamentari cred ca ANAF a facut mai multe abuzuri care au "sabotat" unele companii.
Un proiect de lege care modifica Legea nr. 207/2017 privind Codul de procedura fiscala ar urma sa introduca obligativitatea detinerii unei hotarari judecatoresti, atunci cand se face o executare.
Asa cum se intampla in cazul datoriilor nefiscale, executarea silita a datoriilor fiscale ar urma sa fie posibila numai dupa ce se obtine incuviintarea judecatoreasca. Actualmente, Fiscul n-are nevoie de aprobarea unui judecator pentru a incepe o executare silita a unui datornic.
„In cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedeaza la actiuni de executare silita solicitand incuviintarea instantei judecatoresti competente (...), cu exceptia cazului in care exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala datorata de debitor”, scrie in proiect.
Art. 213
De asemenea, la alin. (4) al aceluiasi articol se precizeaza ca si in cazul masurilor asiguratorii dispuse prin deciziile organelor fiscale, acestea devin executorii doar daca sunt incuviintate de instantele competente.
In cazul datornicilor care nu isi achita de buna voie datoriile la Fisc, ANAF-ul nu poate initia actiuni de executare silita decat daca are incuviintarea instantelor judecatoresti competente. Exceptie fac cazurile in care exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscal datorata de debitor.
Art. 226 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Memorator Gramatica Gimnaziu
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Proiectul de modificare si completare a Codului de procedura fiscala va fi dezbatut mai intai la Senat, prima camera sesizata, apoi plenul Camerei Deputatilor va decide daca va fi adoptat.
Atentie! Proiectul de lege nu este in vigoare! Pentru a deveni lege proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri