Amenzile vor putea fi contestate si la Judecatoria din zona in care locuieste persoana sanctionata. Legea care permite depunerea plangerii impotriva procesului verbal de constatare a unei contraventii la Judecatoria de pe raza domiciliului a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
Soferii nu vor mai parcurge kilometri intregi pentru a contesta amenzile primite in trafic
Pana acum, persoanele amendate erau nevoite sa mearga sa depuna plangere DOAR la Judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Noua lege schimba acest lucru si permite persoanelor sa conteste procesele verbale inclusiv la Judecatoria de domiciliu.
Un lucru extrem de benefic in special pentru soferi, care erau nevoiti sa parcurga kilometri intregi doar pentru a depune o contestatie la o amenda luata, poate, in timpul unei vacante prin tara.
Se evita aglomerarea Judecatoriilor din anumite regiuni ale tarii
Noua lege aduce numeroase beneficii si instantelor, pentru ca ajuta la degrevarea acestora de solutionarea proceselor contraventionale si urgenteaza solutionarile.
"In ceea ce priveste degrevarea anumitor instante de solutionarea proceselor in materie contraventionala, putem aminti litigiile legate de neplata rovinietei, a caror solutionare initiala se facea de instantele in circumscriptia carora se constata fapta de ultilizare a drumului fara plata taxei aferenta (rovinieta). Deoarece instrumentele de constatare (camere) erau amplasate doar in anumite puncte, pe anumite drumuri, judecatoriile in circumscriptia carora se realiza constatarea contraventiei au fost puse in fata unei avalanse de litigii contraventionale care le-a ingreunat activitatea (in judetul Valcea, spre exemplu, Judecatoria Brezoi, pentru camera de la Seaca). Acest lucru a condus la modificarea legislatiei in sensul ca petentul, in prezent, poate sa depuna plangerea contraventionala si la judecatoria unde are domiciliul sau sediul contravenientul", se arata in expunerea de motive.
Actul normativ promulgat de presedintele Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, in sensul stabilirii competentei Judecatoriei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul de a judeca plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, alternativ cu competenta Judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
LEGE pentru modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
Articol unic. – Alineatul (1) al articolului 32 din Ordonanta Guvernului nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobata cu modificari si completarile prin Legea nr. 180, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 32. – (1) Plangerea se depune si se solutioneaza in baza competentei alternative la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, ori, la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul.”
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<