Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a initiat un proiect de Ordonanta de Guvern privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, potrivit unui comunicat de presa.
Rovinieta electronica va intra in vigoare de la 1 august, va costa 28 de euro pentru autoturisme si va fi controlata electronic de CNADNR.
De la disputa cu celebrele roviniete galbene, cei de CNADNR vor obliga romanii sa treaca la roviniete electronice. Soferii romani vor fi nevoiti sa aiba de a face cu sistemul electronic de emitere si control al rovinietei, care va intra in functiune de la 1 august. Soferii care nu vor avea documentele de atestare a platii rovinietei vor plati despagubiri catre CNADNR in functie de tipul vehiculului, pe langa amenzile deja cunoscute.
In cazul in care un sofer conduce un autovehicul pe drumurile din Romania fara sa detina o rovinieta valabila, acesta va fi oprit de un echipaj de politie si va fi nevoit sa plateasca o amenda contraventionala intre 250 si 4.500 de lei, alaturi de despagubiri catre CNADNR intre 28 si 1.210 euro. Sumele provenite din despagubirile inregistrate de la soferii romani vor fi venituri extra bugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si reprezinta suma egala cu tariful pe un an pentru o rovinieta corespunzatoare vehiculului respectiv.
Un autoturism trebuie sa plateasca 28 de euro pe an pentru o rovinieta electronica. Vehiculele de marfa cu masa pana la 3.5 tone trebuie sa plateasca un tarif de 96 de euro pe an, in timp ce camioanele cu masa intre 3.5 si 7.5 tone trebuie sa plateasca 320 de euro pe an. Camioanele cu masa intre 7.5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri trebuie sa plateasca o rovinieta in valoare de 560 de euro pe an, in timp ce camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe trebuie sa plateasca 720 de euro pe an. Tariful maxim al rovinietei din Romania este valabil pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe, acesta fiind de 1.210 euro pe an.
Soferii prinsi fara rovinieta vor plati intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maxima de 3.5 tone si pana la 4.500 de lei pentru camioanele din categoria maxima de taxare a rovinietei, cele de minim 12 tone si patru axe.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Sistemul de control al rovinietei functioneaza in mod automat si inregistreaza vizual numerele de inmatriculare ale vehiculelor care nu au rovinieta valabila.Sistemul fotografiaza doar zona in care se afla numarul de inmatriculare, ora tranzitarii si inregistreaza pozitia geografica tranzitata la momentul respectiv. Apoi, vehiculul respectiv va fi controlat in teren de catre agentii Politiei Rutiere, care vor controla valabilitatea rovinietei. CNADNR va urmari esantioane de trafic si va transmite ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile vehiculele care trebuie sa fie controlate. Cei de la CNADNR anunta ca vor fi oprite doar vehiculele pentru care exista suspiciunea ca detinatorii nu au achitat acest tarif.
Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, soferul va ramane fara certificatul de inmatriculare (talonul) al vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri