Directia Generala de Integritate (DGI) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost operationalizata complet, cu scopul dezvoltarii unor mecanisme de combatere a fraudei si a coruptiei in sistemul fiscal, prin intermediul unui proiect in valoare de 2,373 milioane de euro, au anuntat joi oficialii institutiei.
"Se incheie astazi proiectul destinat integritatii in cadrul ANAF. Cei trei ani in care a fost implementat acest proiect cu ajutorul partenerilor nostri norvegieni au dus la o schimbare profunda in randul angajatilor ANAF. Astazi, efectele implementarii acestui proiect sunt vizibile. Orice vulnerabilitate a sistemului fiscal are efecte asupra colectarii impozitelor si taxelor. Un sistem informatic folosit in cadrul serviciului de monitorizare reprezinta o modalitate moderna de monitorizare. Astfel, comunicarea intre ANAF, Curtea de Conturi si alte institutii de control se efectueaza intr-un mod armonizat. Riscurile la care se supun angajatii ANAF, odata cu faptele de coruptie, au fost prezentate angajatilor din cadrul ANAF. Avem 20 de functionari publici din cadrul Directiei Generale de Integritate care au obtinut certificari. Personalul de specialitate al Directiei promoveaza aceste principii catre angajatii ANAF. Trebuie sa intelegem ca abaterile de la integritate afecteaza mediul social si economic. Analizand rezultatele si impactul produs de implementarea proiectului, concluzionez ca au fost facuti pasi importanti impotriva coruptiei, demersuri ce vor continua, fara doar si poate, si pe viitor", a declarat, in deschiderea conferintei, Bogdan Nicolae Stan, presedintele ANAF.
Potrivit datelor oficiale, scopul proiectului intitulat "Cresterea integritatii in Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin cooperare institutionala si consolidarea capacitatii" a fost acela de sporire a capacitatii administrative a DGI si crestere a gradului de constientizare in randul angajatilor Fiscului si societatii romanesti, in general, cu privire la masurile luate pentru prevenirea si combaterea coruptiei si a incalcarii eticii profesionale, prin cooperare si schimb de experienta cu Administratia Fiscala din Norvegia.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
De asemenea, in cadrul proiectului au fost organizate conferinte de specialitate, a fost realizat un studiu de evaluare, concentrat pe identificarea vulnerabilitatilor la coruptie, au fost achizitionate echipamente, au fost organizate sesiuni de instruire pentru personalul DGI si al ANAF si, nu in ultimul rand, a fost dezvoltata si implementata aplicatia IT SMAS, prin care institutiile de control din Romania pot avea acces la baze de date integrate.
Pe durata celor trei ani de implementare a fost organizata si derulata la nivel national o campanie de constientizare impotriva coruptiei in cadrul ANAF, la nivel national si local.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri