Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 30 octombrie 2017, a inculpatului
POPA MIHAI VALENTIN, presedinte al Organizatiei Fagaras a unui partid politic si secretar executiv al Organizatiei Brasov din cadrul aceluiasi partid si deputat in Parlamentul Romaniei, pentru savarsirea infractiunilor de:
- folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 (2 fapte)
- santaj
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2017, primarul unui municipiu din judetul Brasov a evocat posibilitatea revocarii din functie a unei persoane care facea parte din conducerea unui spital aflat in subordinea primariei, pe fondul unor nereguli constatate de Curtea de Conturi si ca urmare a refuzului acelei persoane de a-si indeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului.
Situatia a fost adusa la cunostinta inculpatului Popa Mihai Valentin care a luat hotararea de a-si folosi influenta si autoritatea data de functiile politice detinute, pentru mentinerea in functie a persoanei vizate de revocare ( persoana care era o protejata a sa), desi potrivit Legii 95/2006 nici Consiliul Local si nici Parlamentul nu are competenta sa decida sau sa impuna o anumita decizie cu privire la ocuparea functiilor de conducere intr-un spital municipal.
Concret, inculpatul Popa Mihai Valentin i-a cerut imperativ primarului, in mai multe imprejurari, in mod direct, dar si prin intermediari, sa o mentina in functie pe protejata sa, pe motiv ca decizia de neprelungire a mandatului acesteia in functia de conducere pe care o detinea la spital i-ar crea "mari probleme de imagine si in partid" si i-ar stirbi imaginea de lider local care isi protejeaza oamenii apropiati si controleaza deciziile autoritatilor in raza sa.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Memorator Gramatica Gimnaziu
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Intrucat primarul nu s-a conformat ordinului primit, inculpatul Popa Mihai Valentin, utilizand telefonul unei alte persoane (pentru a nu se putea stabili o legatura directa), i-a transmis amenintari managerului spitalului, i-a solicitat in mod imperativ sa revina asupra deciziei de a o inlocui pe a protejata sa din functia pe care o detine la spitalul respectiv, amenintandu-l ca, in caz contrar, il va demite, iar toate proiectele primarului vor fi blocate in consiliul local pe care, in calitate de lider al organizatiei locale de partid, il controleaza.
In luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu inculpatul Popa Mihai Valentin, acesta din urma si-a folosit influenta si autoritatea asupra unei persoane din conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov, astfel incat reprezentantii scolii din acea comuna sa fie scutiti de sanctiuni, desi nu luasera masurilor impuse de inspectorii DSP.
Un control efectuat la acea scoala anterior constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, spatiu necorespunzator pentru programul "laptele si cornul", spatiu necorespunzator de desfasurare a cursurilor pentru o grupa mica de gradinita, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabilisera termene stricte de care depindea inclusiv obtinerea unei noi autorizatii sanitare.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Popa Mihai Valentin trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire de cate ori este chemat,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,
d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.
Inculpatului Popa Mihai Valentin i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri