Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul VI - Compartimentele auxiliare de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor - Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara

Titlul VI - Compartimentele auxiliare de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor - Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara
Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara - Titlul VI - Compartimentele auxiliare de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor

Articolul 116
(1) Toate instantele judecatoresti si toate parchetele au in structura urmatoarele compartimente auxiliare de specialitate:
a) registratura;
b) grefa;
c) arhiva;
d) biroul de informare si relatii publice;
e) biblioteca.
(2) Instantele judecatoresti si parchetele pot avea si alte compartimente stabilite prin regulamentele prevazute la art. 139 alin. (1) si art. 140 alin. (1).
(3) Curtile de apel si parchetele de pe langa aceste curti, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au, de asemenea, in structura un compartiment de documentare si un compartiment de informatica juridica. Compartimentele de informatica juridica se pot organiza si in structura tribunalelor, a tribunalelor specializate, a judecatoriilor si a parchetelor de pe langa aceste instante.


(4) Instantele si parchetele militare au in structura si un compartiment de documente clasificate.
(5) In cadrul parchetelor pot fi numiti, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, specialisti in domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum si in alte domenii, pentru clarificarea unor aspecte tehnice in activitatea de urmarire penala.
(6) Specialistii prevazuti la alin. (5) au calitatea de functionar public.
(7) Functia de specialist in cadrul parchetelor este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Articolul 117
(1) Biroul de informare si relatii publice asigura legaturile instantei sau ale parchetului cu publicul si cu mijloacele de comunicare in masa, in vederea garantarii transparentei activitatii judiciare, in conditiile stabilite de lege.
(2) Conducatorul biroului, care indeplineste si rolul de purtator de cuvant, poate fi un judecator sau procuror desemnat de presedintele instantei sau, dupa caz, de conducatorul parchetului ori un absolvent al unei facultati de jurnalistica sau specialist in comunicare, numit prin concurs sau examen.

Articolul 118
(1) Personalul de specialitate auxiliar este subordonat ierarhic conducerii instantelor sau parchetelor unde functioneaza.
(2) Repartizarea personalului in cadrul compartimentelor auxiliare de specialitate se face de presedintele instantei sau de procurorul general ori, dupa caz, de prim-procurorul parchetului.
(3) La curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si parchetele de pe langa acestea, compartimentele in care isi desfasoara activitatea personalul auxiliar de specialitate sunt conduse de prim-grefieri, iar la sectiile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sectiile Directiei Nationale Anticoruptie si ale Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, la judecatorii si parchetele de pe langa acestea, de grefieri-sefi.
(4) Personalul de specialitate informatica va fi subordonat din punct de vedere administrativ presedintelui instantei din care face parte si profesional Directiei de exploatare a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Justitiei.
(5) Personalul auxiliar de la instantele si parchetele militare, de la sectiile din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie poate proveni si din randul militarilor activi.

Articolul 119
(1) Grefierii care participa la sedintele de judecata sau la efectuarea actelor de urmarire penala sunt obligati sa efectueze toate consemnarile despre desfasurarea acestora si sa indeplineasca orice alte insarcinari din dispozitia si sub controlul presedintelui completului de judecata sau, dupa caz, al procurorului.
(2) La sedintele de judecata, grefierii sunt obligati sa poarte tinuta vestimentara corespunzatoare instantei unde functioneaza. Tinuta vestimentara se stabileste prin hotarare a Guvernului si se asigura in mod gratuit.
(3) La sedintele de judecata, grefierii militari sunt obligati sa poarte uniforma militara.

Articolul 120
(1) In vederea informatizarii activitatii instantelor si parchetelor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ministrul justitiei, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism iau masuri pentru dotarea tehnica corespunzatoare a acestora.
(2) Numarul informaticienilor se stabileste de catre presedintele instantei sau, dupa caz, de catre conducatorul parchetului, cu avizul conform al directiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei, respectiv al compartimentului informatic din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(3) In cazul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, avizul prevazut la alin. (2) nu este necesar.
(4) In vederea crearii unui sistem informatic unitar si functional, institutiile sistemului judiciar au obligatia de a duce la indeplinire masurile prevazute in strategia de informatizare a sistemului judiciar, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Justitiei.
(5) Dotarea tehnica necesara informatizarii instantelor militare, a sectiei sau serviciului din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori, dupa caz, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si a parchetelor militare se asigura de Ministerul Apararii Nationale.
(5^1) Incepand cu luna martie 2019, specialistii IT din cadrul instantelor si parchetelor, din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si al institutiilor aflate in coordonarea acestuia, al Ministerului Justitiei si al Inspectiei Judiciare beneficiaza de aceleasi drepturi salariale ca specialistii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilite potrivit legislatiei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
(5^2) Personalul prevazut la alin. (2) beneficiaza de drepturile salariale prevazute pentru specialistii de la art. 116 alin. (5).
(6) Abrogat.
(7) Abrogat.

Articolul 120^1
In cadrul parchetelor isi pot desfasura activitatea specialisti in domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum si in alte domenii, pentru clarificarea unor aspecte tehnice in activitatea de urmarire penala.

Articolul 120^2
(1) In vederea efectuarii cu celeritate si in mod temeinic a activitatilor de descoperire si de urmarire a infractiunilor din domeniul economic, financiar, fiscal si vamal, in cadrul parchetelor de pe langa tribunale functioneaza, prin detasare, ofiteri si agenti de politie judiciara, in limita posturilor aprobate potrivit legii.
(2) Ofiterii si agentii de politie judiciara efectueaza acte de cercetare penala in cauzele prevazute la alin. (1), in care urmarirea penala se efectueaza obligatoriu de procuror ori in care procurorul a dispus preluarea in vederea efectuarii urmaririi penale, conform prevederilor art. 324 alin. (2) din Legea nr. 135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Ofiterii si agentii de politie judiciara prevazuti la alin. (1) pot efectua acte de cercetare penala si in cauzele preluate de parchetul de pe langa curtea de apel de la parchetele de pe langa tribunale.
(4) Ofiterii si agentii de politie judiciara efectueaza numai acele acte de cercetare penala dispuse de procurori, sub directa conducere, supravegherea si controlul nemijlocit al acestora.
(5) Dispozitiile procurorilor sunt obligatorii pentru ofiterii si agentii de politie judiciara, actele intocmite de acestia din dispozitia scrisa a procurorilor fiind efectuate in numele acestora.

Articolul 120^3
(1) Ofiterii si agentii de politie judiciara prevazuti la art. 120^2 sunt detasati in cadrul parchetelor, la propunerea nominala a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre ministrul afacerilor interne, pe o perioada de cel mult 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 in 3 ani, cu acordul acestora.
(2) Numirea in functii a ofiterilor si agentilor de politie judiciara se face prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la parchetele prevazute la art. 120^2 alin. (1).
(3) Incetarea detasarii ofiterilor si agentilor de politie judiciara se poate dispune inaintea perioadei prevazute la alin. (1), prin ordin motivat al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(4) Pe durata detasarii, ofiterii si agentii de politie judiciara nu pot primi de la organele ierarhic superioare nicio insarcinare.
(5) Ofiterii si agentii de politie judiciara detasati in conditiile prezentului articol au drepturile si obligatiile prevazute de lege pentru ofiterii de politie, cu exceptiile prevazute in prezenta lege, si beneficiaza, in mod corespunzator, de drepturile prevazute la art. 13 si art. 23 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Salariul de baza si sporurile ofiterilor si agentilor de politie judiciara detasati sunt cele prevazute pentru ofiterii si agentii de politie judiciara din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, reduse cu 20%.
(7) Drepturile salariale sunt suportate din bugetul Ministerului Public si se acorda de catre parchetul unde este detasat.

Articolul 120^4
(1) Atributiile prevazute de lege pentru ministrul afacerilor interne privind drepturile si raspunderile ce revin ofiterilor si agentilor de politie judiciara detasati se exercita de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) Atributiile privind acordarea gradelor profesionale pentru ofiterii si agentii de politie judiciara detasati se exercita de ministrul afacerilor interne, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(3) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie evalueaza anual activitatea ofiterilor si agentilor de politie judiciara detasati, in conditiile legii.
(4) Dispozitiile art. 6 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator in raport cu activitatea ofiterilor si agentilor de politie judiciara.
(5) Functia de ofiter si agent de politie judiciara prevazuta la art. 120^2 alin. (1) este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
(6) Numarul ofiterilor si agentilor de politie judiciara din cadrul parchetelor prevazute la art. 120^2 alin. (1), precum si repartizarea acestora se stabileste, in functie de necesitati, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

>>REVINO LA CUPRINSUL Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Titlul VI - Compartimentele auxiliare de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor - Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016