Un sondaj prin care se releva perceptia romanilor cu privire la epidemia Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2 a fost publicat luni dimineata. Iata ce au descoperit cercetatorii.
Sub motto-ul "Opinia Publica este a doua constiinta", INSCOP prezinta un sondaj care arata cum vad romanii epidemia cu Covid-19. Acesta s-a concentrat pe modul in care oamenii apreciaza masurile stricte impuse de autoritati. Detaliile, mai jos.
Majoritatea covarsitoare a romanilor sustine masurile luate de autoritatile statului pentru a limita raspandirea noului virus si a combate efectele negative asupra economiei, conform ultimului sondaj INSCOP Research realizat in parteneriat cu Verifield si cotidianul Adevarul, in perioada 16-19 martie 2020, intitulat ”Perceptiei populatiei cu privire la epidemia COVID -19 in Romania”.
Disponibilitatea de a respecta masurile impuse prin starea de urgenta
In contextul in care incepand de luni, 16 martie 2020, a fost decretata starea de urgenta pe teritoriul Romaniei, respondentii au fost intrebati daca intentioneaza sa respecte masurile luate de autoritatile statului in aceasta perioada. Au raspuns afirmativ 98,3% si doar 1,4% negativ. 0,3% nu stiu sau nu raspund.
Remus Stefureac, director INSCOP Research: ”Rezultatele sondajului de opinie arata ca romanii, in marea lor majoritate, manifesta, cel putin la nivelul declaratiilor, o atitudine rationala, de acceptare a masurilor luate de autoritati pentru combaterea epidemiei de coronavirus, pe un fond de incertitudine si vulnerabilitate evidente atat la nivel national, cat si global. Rata de 98% a celor care declara ca intentioneaza sa respecte masurile luate pe perioada starii de urgenta indica fricile profunde instalate in societate, o intelegere corecta din partea populatiei a gravitatii situatiei, cat si faptul ca mecanismele institutionale de actiune ale statului in situatii de criza exceptionala incep sa isi produca, pe moment, efectul pentru care au fost prevazute in Constitutie si in legile tarii. Pe de alta parte, sigur nu excludem nici disonanta care apare uneori intre ceea ce declara oamenii si comportamentul lor efectiv. De aceea, este esential ca nivelul declarativ masurat de sondajul de opinie sa fie dublat corespunzator si riguros prin fapte. Insa procentul coplesitor al populatiei care declara ca rezoneaza pozitiv la masurile autoritatilor arata ca o mare parte aromanilor reactioneaza asa cum trebuie in aceasta situatie de criza fara precedent. Cei care inca nu fac inca acest lucru si nu respecta recomandarile autoritatilor de a se izola, adoptand astfel comportamente deviante de la regula generala, devin o sursa majora de risc pentru comunitatile lor.
Exceptand comportamentele individuale deviante care reprezinta totusi o minoritate raportata la marea masa a populatiei Romaniei, datele studiului arata ca in actuala situatie de criza, comportamentul colectiv este mai degraba cumpanit. Avem o societate relativ inchegata care, in cea mai mare parte, pare sa rezoneze rational la masurile autoritatilor statului. Cu cat intreaga societate va intelege mai repede importanta respectarii masurilor autoritatilor si cu cat vom reduce spre zero numarul de persoane indolente care ignora regulile, cu atat vom institui mai repede disciplina sociala, adica principala arma pe care o avem in acest moment pentru combaterea eficienta a epidemiei de coronavirus”.
Sprijinul romanilor fata de masurile luate pentru limitarea raspandirii epidemiei de coronavirus
92,6% dintre romani sunt de acord cu masurile luate in general de autoritatile statului pentru limitarea raspandirii epidemiei de coronavirus. Doar 5,4% isi exprima dezacordul fata de aceste masuri, in timp ce 1,9% nu stiu sau nu raspund.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Fise distractive pentru gradinita
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Sunt de acord cu inchiderea scolilor, gradinitelor si universitatilor 96,3% dintre respondenti. Nu sunt de acord 2,9% , in timp ce procentul non-raspunsurilor este de 0,8%.
Isi exprima acordul fata de controlul strict al populatiei care intra in Romania din alte tari 92,2% dintre respondenti. Sunt in dezacord cu aceasta masura 5,8% dintre cei intervievati, in timp ce 1,9% nu stiu sau nu raspund.
92,8% dintre respondenti sunt de acord cu sanctiunile penale aplicate cetatenilor care nu respecta masurile de izolare/carantina. Isi exprima dezacordul fata de aceasta masura un procent de 5,9%, in timp ce 1,4% nu stiu sau nu raspund.
Remus Stefureac, director INSCOP Research: ”Masurile restrictive principale luate pana acum de autoritati sunt sprijinite masiv de populatie in procente de peste 90-95%. Faptul ca un procent similar sustine si sanctionarea penala a persoanelor care nu respecta masurile luate de autoritati amplifica intensitatea acordului romanilor fata de masurile de combatere a epidemiei. Datele cu privire la atitudinea fata de masurile autoritatilor sunt relativ similare cu cele masurate in sondajele de opinie realizate in alte tari afectate de epidemia COVID -19, asa cum este Italia, de exemplu, unde peste 90% din populatie sustine masurile luate de autoritati pentru oprirea epidemiei.”
Ajutorarea romanilor din alte tari care se intorc in Romania
Ajutorarea romanilor din alte tari care se intorc in Romania in aceasta perioada este o masura care intruneste acordul a 75,6% dintre romani, 20,7% exprimandu-si dezacordul. 3,6% este procentul non-raspunsurilor.
Remus Stefureac, director INSCOP Research: ”Mult discutata problema a fluxului marede romani din strainatate care s-au intors in tara este tratata de o mare parte a populatiei intr-o cheie de solidaritate. Faptul ca trei patrimi dintre respondenti sunt de acord cu ajutorarea romanilor din alte tari care se intorc in Romania in aceasta perioada, aceasta pe fondul emotiei puternice provocate de mediatizarea cazurilor unor persoane infectate din diaspora care nu au respectat obligatia izolarii, arata un nivel ridicat de coeziune sociala. Pe de alta pare, cei 20% care nu sunt de acord cu ajutorarea romanilor atrag atentia asupra nevoii de crestere a responsabilitatii persoanelor care au revenit in tara din state puternic afectate de epidemie de a se proteja pe sine si cei din jur”.
Increderea in profesiile cele mai expuse in lupta cu COVID-19
In contextul raspandirii epidemiei de coronavirus si a eforturilor de combatere, limitare si control a acesteia, respondentii au fost intrebati cata incredere au intr-o serie de profesii mai expuse riscurilor. De cea mai mare incredere in aceasta perioada se bucura pompierii, medicii si asistentele medicale, cu 92,6% incredere multa si foarte multa, respectiv 90,4% incredere multa si foarte multa. Urmeaza militarii cu 88,7% incredere multa si foarte multa, farmacistii, cu 86,8% incredere multa si foarte multa si politistii cu 72,4% incredere multa si foarte multa. Lucratorii din magazinele alimentare sunt creditati cu incredere multa si foarte multa de 59,4%.
Remus Stefureac, director INSCOP Research: ”In aceasta perioada de criza exceptionala, dar si de vulnerabilitate a populatiei, nivelul de incredere in profesiile cele mai expuse este urias. Medicii si asistentele medicale, farmacistii, pompierii, militarii, politistii se bucura de niveluri record de incredere multa si foarte multa din partea populatiei, ceea ce evidentiaza atat teama puternica a opiniei publice, cat si nevoia de oamenilor de a se racorda la repere de stabilitate si profesionalism care pot acorda ajutor si se afla in linia intai a bataliei cu epidemia de coronavirus. Chiar si lucratorii din magazinele alimentare beneficiaza un nivel de incredere foarte ridicat de aproximativ 60%.”
Increderea in institutii
Toate institutiile masurate inregistreaza niveluri de incredere semnificativ mai mari decat in mod obisnuit. Armata este institutia in care romanii au cel mai ridicat nivel de incredere, 88,2% declarand ca au incredere mare si foarte mare in aceasta institutie. Ministerul Sanatatii se bucura de increderea a 77,5% dintre romani, lucru firesc in plina criza sanitara. Politia se bucura de increderea mare si foarte mare a 72,1% dintre respondenti, Uniunea Europeana (62,1%), Presedintia (55,7%), Primaria (55,4%), Guvernul (43,3%) si Parlamentul (39,1%).
Remus Stefureac, director INSCOP Research: ”Se observa o crestere semnificativa a nivelului de incredere multa si foarte multa in institutiile publice. Intr-o situatie de criza, de nesiguranta si incertitudine si pe fondul declararii starii de urgenta, acest fenomen de crestere a increderii in institutii este firesc. Populatia are nevoie de repere stabilitate si functionalitate ale statului. Din acest motiv, oamenii investesc cu incredere autoritatile publice cele mai relevante, in proportii mai mari decat o fac in mod obisnuit. Niveluri record de incredere inregistreaza Armata, Ministerul Sanatatii, Politia sau Presedintia. Armata, de exemplu, revine la cifrele de incredere din anii `90 de peste 85% incredere multa si foarte multa, dupa ce in ultimii ani fluctua in jurul procentului de 65%. Comparativ cu cifrele din sondajul realizat anul trecut, in martie 2019, de INSCOP Research la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, Politia castiga acum peste 25 de procente. Presedintia castiga la randul ei peste 15 de procente, iar Guvernul aproape 30 de procente (in cazul Guvernului, comparatia este situatia din urma cu un an cand structura politica era diferita). Chiar si Parlamentul inregistreaza un nivel de incredere pe care nu l-a mai avut din anii `90. In urma cu un an, sondajul INSCOP arata ca increderea in Parlament (11%) era de peste trei ori mai mica fata de cea din prezent. Uniunea Europeana se mentine de asemenea la un nivel ridicat de incredere, castigand aproximativ 10 procente comparativ cu sondajul INSCOP din urma cu un an. Desi sunt diferente intre cele doua sondaje in ceea ce priveste metoda de culegerea datelor (unul cules pe teren in 2019, celalalt telefonic in 2020) cifrele pot fi comparate.
Toate aceste evolutii sunt rezultatul unei situatii de criza exceptionala. Oamenii sunt ingrijorati, au nevoie de certitudini, cauta refugii de incredere pe care o acorda cu maxima generozitate. Gestionarea acestei crize fundamentale a generatiei noastre va fi esentiala pentru modul in care va fi rescris contractul social dintre statul roman si cetatenii sai, dupa ce, in cele trei decenii de regim democratic, aceasta relatie s-a deteriorat constant. Iar in acest sens, au responsabilitati majore atat institutiile statului, cat si cetatenii. Institutiile au obligatia de a emite regulile clare si corecte de comportament social pe care sa le puna riguros in aplicare cu toate instrumentele legitime posibile, iar cetatenii au obligatia de a le respecta, fara exceptie. Doar asa putem spera sa depasim aceasta criza intr-o perioada scurta de timp. Altfel, fara aceasta simbioza intre stat si cetatean, consecintele asupra vietilor noastre, cu tot ce inseamna impactul asupra sanatatii, economiei, locurilor de munca, veniturilor, sperantei de viata in ultima instanta, ar putea fi dramatice.”
Sondajul a fost realizat in perioada 16-19 martie 2020 de INSCOP Research in parteneriat cu Verifield si Adevarul. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului multistadial stratificat fiind de 800 de persoane
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri