Astfel, la art. 196 alin. (1) Cod de procedura civila, se arata ca „paratul este obligat sa depuna intampinare in termen de 25 zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata“, fata de 20 zile, cum era prevazut in textul initial.
Constatam astfel o mare diferenta intre modalitatea de fixare a primului termen de judecata in prezent si modalitatea ce va fi aplicabila prin noul Cod de procedura.
O alta deosebire fata de legislatia care intra in vigoare in 15 februarie 2013 este si faptul ca, in prezent, conform art. 1141 alin. (3), „primul termen de judecata va fi stabilit astfel incat de la data primirii citatiei, paratul sa aiba la dispozitie cel putin 15 zile pentru a se pregati apararea, sau 5 zile, in procesele urgente.“
Daca in prezent, stabilirea primului termen de judecata se face tinand cont ca paratul sa aiba minimum 15 zile pentru a-si putea pregati apararea, sau 5 zile, in procesele urgente, primul termen de judecata nu se va mai putea stabili la depunerea actelor la instanta sau la primirea cererii la intanta.
Paratul va avea obligatia sa depuna intampinare, in termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, fata de prezent, cand poate depune intampinare cel tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata.
Art. 196 din Legea nr. 134/2010 prevede la alin. (2), ca „intampinarea se va comunica de indata reclamantului, care este – la randul lui – obligat sa depuna raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicarea intampinarii. Paratul va lua cunostinta de raspunsul la intampinare de la dosarul cauzei.“
Astfel, legat de momentul fixarii primului termen de judecata, avem si o noutate, introdusa prin Legea nr. 76/2012, care arata la alin. (3) al art. 196 din Legea nr. 134/2010 ca, „in termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, judecatorul fixeaza, prin rezolutie, primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
Noutatea consta in faptul ca primul termen de judecata se va fixa in cel mult 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare, fata de reglementarea initiala, unde se prevedea ca judecatorul va fixa primul termen de judecata chiar la data depunerii raspunsului la intampinare.
Asadar apare posibilitatea/necesitatea depunerii unui raspuns la intampinare, termenul stabilit pentru de punerea raspunsului fiind determinant in stabilirea primului termen de judecata.
Cu toate acestea, in cazul in care paratul nu depune intampinare, sau daca reclamantul nu depune raspuns la intampinare in termenul prevazut, se va fixa prin rezolutie primul termen de judecata, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezolutiei, dispunand citarea partilor.
Jurnalul Juridic nr.10 februarie 2013