Solutii in ipoteza motivului de recurs prevazut de art. 488 alin. (1) pct. 3 NCPC
Art. 488. - „(1) Casarea unor hotarari se poate cere numai pentru urmatoarele motive de nelegalitate: (...) 3. cand hotararea a fost data cu incalcarea competentei de ordine publica a altei instante, invocata in conditiile legii”.
In ceea ce priveste admiterea exceptiei necompetentei generale a instantelor de judecata, ca efect a acestei exceptii, avem solutia revelata in art. 497indice 1 si art. 498 NCPC indice 2.
Solutia pe care o va pronunta Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru incalcarea regulilor de competenta va fi aceea de casare a hotararii recurate, fiindca, pe de o parte, Noul Cod de procedura civila nu mai prevede posibilitatea modificarii solutiei de catre aceasta instanta, iar pe de alta parte, casarea este singura solutie prevazuta si de legislatia actuala, in raport de prevederile art. 105 alin. (1) CPC 1865.
In cazul in care casarea s-a dispus pentru ca instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti sau cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat, cererea se va respinge ca inadmisibila. In mod similar, cand cererea este de competenta unei autoritati fara atributii jurisdictionale din afara puterii judecatoresti, cererea se va respinge ca inadmisibila.
Prin urmare, in aceasta situatie, instanta de judecata, admitand recursul, va casa hotararea care a constatat ca instanta este competenta sa judece, desi era necompetenta general, si va respinge cererea ca nefiind de competenta instantelor de judecata.
In cazul in care se constata ca instanta a fost necompetenta material sau teritorial exclusiv ‒ fiindca avem in vedere numai norme de ordine publica ‒ instanta de judecata va admite recursul, iar in ipoteza Inaltei Curti de Casatie si Justitie va casa ori de cate ori va fi necesar (presupunand ca se va relua judecata in fond dupa casare de catre o instanta necompetenta, ipoteza aproape exclusa din punct de vedere practic, dar buna ca exemplu teoretic).
Astfel, urmeaza sa se retina ca, atat in baza actualei legi, cat si a noului Cod de procedura civila, instanta suprema are posibilitatea de a casa de mai multe ori.
Spre deosebire de Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta de recurs, alta decat instanta suprema, va casa cu trimitere la instanta competenta potrivit regulilor de la apel, insa, in raport de prevederile art. 498 NCPC, va poate face acest lucru doar o singura data in cursul procesului.
O alta problema care intereseaza sub acest aspect, este cea de a sti daca acest motiv de casare este aplicabil si in cazul in care cauza a fost gresit repartizata unui complet sau unei sectii a instantei care a pronuntat hotararea recurata. Cu alte cuvinte, in conditiile in care viitorul Cod de procedura civila prevede ca si incidentele legate de gresita repartizare intre completele si sectiile specializate se solutioneaza prin intermediul exceptiei de necompetenta si a conflictului de competenta, poate fi invocata, pe calea acestui motiv de casare, gresita repartizare a cauzei la o sectie sau la un complet specializat? Trebuie observat ca textul legal dispune in mod clar ca poate fi ceruta casarea unei hotarari cand hotararea a fost data cu incalcarea regulilor care vizeaza competenta altei instante.
Cu alte cuvinte, este improbabila o orientare a practicii judiciare in sensul ca, prin intermediul art. 488 alin. (3) pct. 3 NCPC, sa se poata invoca un incident referitor la o asa-zisa necompetenta a sectiei sau a unui complet specializat.
La aceasta concluzie se poate ajunge avandu-se in vedere, pe de o parte, ca exceptia de necompetenta si conflictul de competenta dintre sectiile sau completele specializate sunt caile procedurale prin care se ajunge la determinarea sectiei sau completului specializat, iar nu competent, care nu transforma normele de organizare judecatoreasca in norme de competenta, iar pe de alta parte, ca incidentele referitoare la nelegalitatea repartizarii unei pricini la o sectie sau la un complet pot fi invocate ca motiv de casare pe baza art. 488 alin. (1) pct. 1 NCPC.
------------
1 Art. 497. Solutiile pe care le poate pronunta Inalta Curte de Casatie si Justitie - „Inalta Curte de Casatie si Justitie, in caz de casare, trimite cauza spre o noua judecata instantei de apel care a pronuntat hotararea casata ori, atunci cand este cazul si sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 480 alin. (3), primei instante, a carei hotarare este, de asemenea, casata. Atunci cand interesele bunei administrari a justitiei o cer, cauza va putea fi trimisa oricarei alte instante de acelasi grad, cu exceptia cazului casarii pentru lipsa de competenta, cand cauza va fi trimisa instantei competente sau altui organ cu activitate jurisdictionala competent potrivit legii. In cazul in care casarea s-a facut pentru ca instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti sau cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat, cererea se respinge ca inadmisibila.”
2 Art. 498. - Solutiile pe care le pot pronunta alte instante de recurs. „(1) In cazul in care competenta de solutionare a recursului apartine tribunalului sau curtii de apel si s-a casat hotararea atacata, rejudecarea procesului in fond se va face de catre instanta de recurs, fie la termenul la care a avut loc admiterea recursului, situatie in care se pronunta o singura decizie, fie la un alt termen stabilit in acest scop. (2) Instantele prevazute la alin. (1) vor casa cu trimitere, o singura data in cursul procesului, in cazul in care instanta a carei hotarare este atacata cu recurs a solutionat procesul fara a intra in judecata fondului sau judecata s-a facut in lipsa partii care a fost nelegal citata, atat la administrarea probelor, cat si la dezbaterea fondului. In vederea rejudecarii, cauza se trimite la instanta care a pronuntat hotararea casata ori la alta instanta de acelasi grad cu aceasta, din aceeasi circumscriptie. Dispozitiile art. 497 se aplica in mod corespunzator, in caz de necompetenta, de depasire a atributiilor puterii judecatoresti si de incalcare a autoritatii de lucru judecat”.
Prelegere sustinuta de
dl. lector univ. dr. Ion DRAGNE
Sursa
INM rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.