Stampila a fost scoasa definitiv din administratia publica. Raman, totusi, cateva exceptii si inca doi pasi de realizat pentru aplicarea efectiva a legii.
UPDATE 8.10.2019 - Legea prin care se elimina definitiv stampila a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 815/2019!
UPDATE 7.10.2019 - Presedintele Romaniei a promulgat Legea prin care stampila este scoasa definitiv din administratia publica! Raman, totusi, cateva exceptii. Le puteti regasi mai jos!
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 7 octombrie a.c., urmatoarele decrete:
(...)
2. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea art. V din Ordonanta Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative (PL-x 689/12.11.2018)", arata Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.
Mai ramane un singur lucru de facut: publicarea in Monitorul Oficial. Vom actualiza articolul cu aceasta informatie imediat ce va fi disponibila.
STIREA INITIALA
Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea si completarea art. V din OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative.
Potrivit noii legi, institutiile administratiei publice nu vor mai fi obligate sa utilizeze stampila in relatia cu cetatenii sau cu alte institutii. In mediul privat, stampila oricum nu mai era obligatorie. Dar in administratia publica ea este inca nelipsita.
Cartea verde a contabilitatii
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
"Marele merit al noii legi este ca ea creeaza premisele digitalizarii si simplificarii birocratiei. Atata vreme cat stampila nu mai este obligatorie, documentele vor putea circula mai usor, in format digital, nu va mai fi necesar exemplarul ”original” pe hartie si cu stampila si totul va putea fi trimis si primit online, cu semnatura electronica. (Vor ramane in uz doar parafele speciale, cele care sunt stabilite conform unor legi precise, cu instructiuni clare de utilizare)", spune Cristian Ghica (USR).
Mai jos regasim actul normativ in varianta sa finala, votata de Camera Deputatilor.
LEGE pentru modificarea si completarea art. V din Ordonanta Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative
Articol unic - Articolul V din Ordonanta Guvernului nr.17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.540 din 20 iulie 2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.316/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(1) Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entitatilor fara personalitate juridica, precum si persoanelor juridice de drept public, aplicarea stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, savarsita de catre persoana din cadrul unei institutii sau autoritati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia, conform prevederilor legale.
(2) Persoanele juridice de drept public, nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice ori emise sau incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice.
(2^1)Persoanele juridice de drept public nu au obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea si persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitatile fara personalitate juridica.
(2^2) Prevederile alin. (2^1) nu se aplica institutiilor sau autoritatilor publice carora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special fata de prezenta ordonanta, li se impune expres folosirea stampilelor.
Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, este necesar ca fiecare persoana de drept public sa faca o evaluare a legislatiei din domeniul sau de competenta (legislatie primara, secundara, tertiara) si sa decida mentinerea sau eliminarea obligatiei aplicarii stampilei pe documentele emise de acesta, functie de anumite conditionalitati/ratiuni (importanta documentului, legislatie europeana, tratate internationale, relatii intre state, etc). In masura in care o asemenea obligatie apare la nivelul unui act normativ secundar sau tertiar institutia respectiva poate decide introducerea unei asemenea obligatii la nivel primar, daca este cazul.
Actul a fost adoptat de deputati cu 207 voturi "pentru", 1 "abtinere" si 58 "impotriva".
Nu uitati! Initiativa nu se aplica momentan. Pentru intrarea in vigoare mai este nevoie de semnatura sefului statului si publicarea Pl-x nr. 689/2019 in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE