Carantina este, in mod oficial, posibila in Bucuresti. Dupa schimbarea rezultatului final al raportarii la doua saptamani de catre INS care a generat confuzie cu cateva zile in urma, raportarile zilnice aratau duminica ca s-a ajuns la 3 infectari per 1000 de persoane in Capitala.
Marti, 13 octombrie 2020, Institutul National de Sanatate Publica raporta un indice de infectare de 3.11, insa datele au fost schimbate si s-a ajuns la valoarea de 2,65. Explicatia oferita a fost legata de numarul locuitorilor din Capitala.
"Daca e depasita rata de incidenta de 3 la mie, cazuri cumulate pe utlimele 14 zile, scolile vor trece in regim online integral. De asemenea - aici trebuie facuta o evaluare foarte serioasa, stiti ca, de regula, am zis ca scoatem focarele, cazurile care nu reflecta raspandirea in comunitate. Se poate ajunge la carantinarea anumitor zone, speram sa nu se ajunga aici si am convingerea ca oamenii inteleg situatia prin care trecem, ca vor avea grija si se vor pazi de infectare", spunea Ludovic Orban marti.
Acum lucrurile s-au schimbat.
Datele furnizate duminica cu privire la noile cazuri de infectare cu noul coronavirus aratau ca aveam 3.920 de bolnavi noi la nivel national, iar
in Bucuresti indicele a depasit pragul de 3.
Conform Ordinului ministrului Sanatatii nr. 1309/2020, carantina este posibila in Bucuresti. Actul prevede urmatoarele la art. 3, alin. (2), lit. a):
"Criteriile pentru declansarea analizei amanuntite in vederea propunerii deciziei de carantinare zonala sunt:
1. trend crescator pentru ultimele 14 zile;
2. rata de infectare peste nivelul de alerta (3 cazuri/1.000 de locuitori);
3. ponderea majoritara a cazurilor in cadrul comunitatii fata de focarele inregistrate in comunitati inchise (centre rezidentiale, unitati sanitare);
4. ponderea populatiei in varsta de 65 de ani si peste, atat in localitate, cat si in zonele rurale ale judetului;
5. personal insuficient pentru desfasurarea anchetelor epidemiologice in cadrul DSP, in raport cu numarul de cazuri confirmate;
6. personal sanitar in/suficient in spitalele care asigura asistenta medicala pacientilor suspecti/confirmati cu COVID-19 (focare in randul personalului medico-sanitar), dotare insuficienta cu echipamente personale de protectie;
7. gradul de ocupare a paturilor, atat pe sectiile COVID, cat si pe sectiile ATI >90%, cu pacienti din zona respectiva;
8. populatia din zona afectata nu este complianta la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile in urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu".
Avand aceste informatii in vedere, este evident ca propunerea pentru a carantina Bucurestiul poate fi facuta.
Trebuie, totusi, sa retinem si alte informatii importante!
Intrebat fiind despre ce urmeaza a se intampla in Capitala, premierul Orban a spus ca masca va deveni obligatorie in orice spatiu public din Bucuresti si cursurile scolare vor fi efectuate exclusiv online.
"In primul rand obligativitatea portului mastii in toate spatiile deschise, alaturi de spatiile inchise - sa nu se inteleaga ca e permisa purtarea mastii in spatiile inchise, nu. Deci, obligativitatea portului mastii in toate spatiile deschise. Doi: suspendarea cursurilor scolare si organizarea cursurilor, orelor in sistem online in toate scolile. Trei: suspendarea activitatilor in teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, in spatii inchise. Acestea sunt principalele masuri care sunt adoptate. Ele sunt cunoscute din momentul in care am prezentat dupa adoptare
hotararea de Guvern privind prelungirea starii de alerta si Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta va trebui sa le implementeze si, evident, sa si gaseasca un plan de implementare", a spus premierul.
Simultan, seful Guvernului a spus ca parintii care vor fi obligati sa ramana acasa alaturi de copii si nu vor putea beneficia de telemunca vor primi un ajutor din partea statului similar cu
somajul tehnic. Momentan, insa, vorbim doar despre o propunere.
Atentie, insa! Luni nu se inchid scolile. Decizia finala privind carantina in Bucuresti apartine Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta. Acesta se convoaca de catre prefect, dupa ce primeste o solicitare in acest sens de la Directia de Sanatate Publica.
"Toate masurile se adopta in baza legii si a hotararii de Guvern. In baza legii si a hotararii de Guvern, termenul de transmitere a informatiei pe care il are DSP este de 24 de ore si termenul pe care il are Comitetul pentru Situatii de Urgenta de a adopta decizia si masurile, implementarea masurilor, este prevazut in hotararea de Guvern ca un termen de maxim 48 de ore din momentul atingerii pragului de trei la mie", a mai adaugat Orban.
E important sa precizam ca Ludovic Orban a spus ca este prematur sa se discute despre carantinarea integrala a Capitalei, intrucat in prima faza vor fi luate toate masurile necesare pentru scaderea ratei infectiei. In cazul in care trendul se mentine crescator, atunci masurile restrictive vor fi din ce in ce mai aspre.
Vom urmari programul Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta (CMSU) si va vom informa cu privire la regulile pe care le vom avea de respectat cu totii. Pana atunci, nu uitati sa luati toate masurile necesare pentru a va proteja sanatatea!