Infiintarea unui “Consiliu National de Creativitate“, format din specialisti din toate domeniile, care sa elaboreze o strategie nationala privind design-ul romanesc, reprezinta una dintre propunerile reprezentantilor Industriilor creative, facute la consultarile din aceasta perioada de la sediul Ministerul Economiei, in vederea elaborarii Documentului de Politica Industriala (Strategia de Reindustrializare a Romaniei).
Potrivit propunerii, strategia ar trebui sa vizeze domenii cum ar fi design de obiect, design vestimentar etc. si sa se refere la standarde profesionale de acreditare a firmelor si profesionistilor din design, astfel incat aceasta activitate sa isi indeplineasca rolul de a genera valoare adaugata in sectoare importante ale industriei. In plus, premiile anuale pentru design sunt vazute ca un instrument pentru a stimula performanta in acest domeniu.
Infiintarea unui forum consultativ, care sa reuneasca designeri profesionisti, profesori de design din sistemul universitar si reprezentanti ai asociatiilor profesionale si patronale, este o alta solicitare facuta la discutiile cu oficiali ai Ministerului Economiei, din data de 17 mai a.c.
De asemenea, reprezentantii industriilor creative au cerut acordarea unor facilitati fiscale pentru revigorarea mestesugurilor traditionale, scutirea de plata impozitului pe profit pentru intreprinderile care reinvestesc in inovatie si design si pentru dreptul de autor, programe de finantare din fonduri UE pentru firme din sectorul creativ, precum si includerea in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) a peste 200 de profesii din domeniul publicitar si a specializarii „design”.
Totodata, s-a propus alocarea de fonduri bugetare pentru finantarea participarii firmelor de productie publicitara la expozitii de profil internationale.
In perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultari cu asociatii profesionale si patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale si alte structuri economice interesatem in vederea elaborarii Documentului de Politica Industriala, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a Romaniei.
La aceste consultari au fost prezente peste 250 de entitati industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentantii asociatiilor profesionale si patronale si-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entitati. Acestea, impreuna cu specialisti din Ministerul Economiei coordonati de ministrul Varujan Vosganian si secretarul de stat Adrian Ciocanea, au conturat o viziune coerenta privind perspectivele de dezvoltare si instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei procesatoare romanesti.
Documentul de Politica Industriala este o componenta a unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a Romaniei pentru perioada 2014-2020.
Atasat comunicatului de presa va prezentam sinteza consultarilor cu reprezentantii industriilor creative (advertising, arhitectura, arte si piata de arta, mestesuguri, design, moda, film, video si fotografie, software si computer games, muzica, arte vizuale, publicistica, televiziune, radio).
Sursa Ministerul Economiei