Intrebare: In conditiile in care, CCM la nivelul unitatii isi inceteaza aplicabilitatea si organizatia sindicala, dupa desfasurarea negocierilor, nu a convenit cu patronatul asupra anumitor clauze si a refuzat incheierea si semnarea unui nou CCM, iar angajatorul doreste sa acorde salariatilor drepturile avute anterior (in baza CCM care era in executare), care sunt procedurile, documentele prin care le va stabili aceste drepturi? Va trebui sa incheie acte aditionale pentru sporuri, adaosuri, avantaje, ajutoare, etc.? Exista posibilitatea de a stabili prin decizii, norme, regulamente aceste drepturi?
Raspuns: Potrivit art 41 din Codul muncii modificarea contractul individual de munca se face numai cu acordul partilor. Astfel, potrivit alin. (3) al aceluiasi articol se pot modifica prin modifica prin acordul partilor: durata contractului; locul muncii; felul muncii; conditiile de munca; salariul; timpul de munca si timpul de odihna.
Asadar, in speta, drepturi prevazute in contractul colectiv de munca pot fi incluse in contractul individual de munca printr-un act aditional.
Totodata, Codul muncii
prevede la art. 242 categoriile minimale de dispozitii care trebuie sa se regaseasca in cadrul Regulamentului intern. Pe langa acestea angajatorul are libertatea de a introduce si alte dispozitii. Dupa cum se poate observa, potrivit lit. c) a art. 242 din Codul muncii
, Regulamentul intern cuprinde drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor.
In concluzie, intrucat regulamentul intern reprezinta un document oficial stabilit la nivelul angajatorului, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, si isi produce efectele de la data comunicarii sale tuturor salariatilor, partile sunt tinute de respectarea prevederilor acestuia si de indeplinirea obligatiilor ce le revin.
Astfel, apreciem ca pot fi prevazute in regulamentul intern si pot fi acordate salariatilor unitatii respective drepturi.
Atragem atentia, ca Regulamentul intern nu poate inlocui contractul colectiv munca, iar prevederea in Regulamentul intern a unor drepturi nu poate constitui pentru angajator temei pentru refuzul negocierii acestuia drepturilor respective.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<