Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat joi Ordinul DSU prin care comuna Gornet era plasata in carantina, cu toate ca termenul prevazut de actul administrativ a expirat deja.
"Respinge exceptiile inadmisibilitatii si nulitatii recursului formulat de paratul Departamentul pentru Situatii de Urgenta, invocate de recurenta-reclamanta Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Gornet. Respinge recursul declarat de paratul Departamentul pentru Situatii de Urgenta impotriva sentintei civile nr. 694 din 4 august 2020, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Ia act de renuntarea la judecata recursului formulat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Gornet. Obliga recurentul-parat Departamentul pentru Situatii de Urgenta la plata sumei de 1.000 lei, cu aplicarea art. 451 alin. 2 Cod Procedura Civila, reprezentand cheltuieli de judecata catre recurenta - reclamanta Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Gornet. Definitiva", se arata in decizia instantei.
Instanta a luat act ca Primaria din Gornet a renuntat la recursul prin care solicita despagubiri de la DSU.
Avocatul Bogdan Dumitru, care a reprezentat autoritatile locale din Gornet in instanta, a trimis la ICCJ o adresa prin care anunta ca renunta la judecarea cererii de recurs formulate impotriva sentintei pronuntate de CAB, motivand ca localnicii vor formula actiuni in pretentii personale (colective) impotriva DSU.
Curtea de Apel Bucuresti a admis, in data de 4 august, cererea autoritatilor locale din comuna prahoveana Gornet de anulare a ordinului sefului DSU privind intrarea in carantina a satului Gornet.
De asemenea, judecatorii au respins cererea autoritatilor locale ca DSU sa plateasca daune de 4 milioane euro.
Ulterior, cele doua parti din dosar au formulat recurs impotriva deciziei CAB, avocatul care a reprezentat autoritatile din Gornet cerand, de aceasta data, daune morale de doua milioane de euro, jumatate din suma pretinsa initial.
Carantina instituita in satul prahovean Gornet la data de 22 iulie s-a incheiat la termen, pe data de 5 august, inainte de judecarea recursului la Instanta suprema.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Prahova a votat, in data de 22 iulie, instituirea carantinei zonale in comuna Gornet, dupa ce in decurs de doua saptamani in localitate au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, seful DSU a emis un ordin in acest sens.
Pe 29 iulie, autoritatile locale din Gornet au atacat ordinul DSU in instanta.
Initial, avocatul care reprezinta comuna Gornet, Bogdan Dumitru, a declarat ca autoritatile locale cer despagubiri in valoare de 500.000 euro de la DSU cu titlul de daune morale/daune interese, in conditiile in care peste 450 de persoane au ramas fara locuri de munca pentru ca nu au mai fost primite de catre angajatori din alte localitati, iar cetatenii comunei nu sunt acceptati in magazine, farmacii si alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolati si chiar "apostrofati".
Avocatul a anuntat apoi ca majoreaza la 4 milioane euro despagubirile cerute DSU.
Bogdan Dumitru le-a solicitat judecatorilor sa constate nelegalitatea hotararii prin care s-a impus carantina in comuna, el spunand ca DSU a invocat, la emiterea ordinului, o hotarare a autoritatilor judetene care nu are legatura cu instituirea starii de carantina, ci cu "masuri pentru eliminarea raspandirii pestei porcine".