Tribunalul Bucuresti a judecat recent o speta in care asociatia de proprietari a creat o lista a rusinii si a afisat-o la parter, in intrarea din bloc. Poate sau nu sa fie numele tau afisat la avizier intr-o asemenea grupare? Iata ce a decis instanta!
In mod normal, proprietarii sau locatarii unui imobil au luna de luna de platit anumite servicii sau taxe aferente locuintei in care stau. Acestea sunt afisate la avizier si includ, totodata, si restantele. Unele asociatii de proprietari incearca sa evite penalizarea sau pierderea cu caracter temporar a unor servicii si vor afisa restantierii in acelasi tabel. Altele, insa, aleg o cale o idee mai coercitiva. Se creeaza lista rusinii. Acesta, de obicei, este usor de remarcat si pune presiune pe cel care are datorii sa le achite.
Un barbat s-a aflat fix in ultima situatie mentionata. El s-a considerat nedreptatit si s-a adresat instantei cu o cerere de despagubire pentru ca a fost prezentat ca restantier celorlalti locatari, platile sale neefectuate au putut fi vazute de vecini, apelul pentru plata l-a deranjat pentru ca se facea referire la datele sale personale si au fost folosite datele sale cu privire la detinerea imobilului intr-un dosar de executare.
In cererea sa, proprietarul restantier a cerut daune morale in valoare de 150.000 de lei pentru "atingerile aduse reputatiei, onoarei si demnitatii ca urmare a afisarii unor astfel de date".
In primul rand, magistratii i-au dat dreptate petentului. Asociatia de proprietari putea afisa restantele si fara includerea datelor personale ale proprietarului. Chiar si asa, barbatul nu a demonstrat ca a suferit vreun prejudiciu, asadar cererea sa pentru acordarea de daune morale a fost din start respinsa.
In al doilea rand, "prezentarea de catre Asociatie a listelor de intretinere, situatia restantelor si persoanele care nu au achitat sumele restante reprezinta o obligatie, si nu o fapta ilicita de natura a putea fi sanctionata de Tribunal". Nici excluderea acestor date nu a putut fi obtinuta.
In al treilea rand, nici procesele verbale ale asociatiei nu trebuie modificate, chiar daca ele includ numele si alte date apartinand datornicului.
In al patrulea rand, folosirea datelor cu privire la proprietatea datornicului intr-un dosar de executare silita nu reprezinta o ilegalitate. Insasi legea stabileste ca asociatiile sunt obligatie sa identifice datornicii.
Finalmente, retinem ca
Legea asociatiilor de proprietari l-ar fi scutit pe acest datornic de alte cheltuieli nedorite, daca ar fi citit-o pe E-Juridic. Pana la alte noutati din domeniu, va recomandam sa luati ca atare aceste noutati si sa nu uitati ca practica judecatoreasca nu este tot timpul unitara.