Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea care ii lasa fara carnet pentru 10 ANI pe soferii prinsi beti sau drogati a fost promulgata

Legea care ii lasa fara carnet pentru 10 ANI pe soferii prinsi beti sau drogati a fost promulgata
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede pedepse de pana la 25 de ani de inchisoare pentru furnizarea de substante psihoactive, cu consecinta decesului unei persoane. De asemenea, legea contine sanctiuni sporite si pentru soferii care se urca la volan sub influenta bauturilor alcoolice. Astfel, cei prinsi bauti sau drogati la volan pot ramane timp de 10 ani fara dreptul de a conduce.

Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri si alte substante susceptibile de a avea efecte psihoactive. Legea a fost adoptata pe 14 mai de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Legea, initiata de senatorul Robert Cazanciuc, propune pedepse de pana la 25 de ani de inchisoare pentru furnizarea de substante psihoactive, cu consecinta decesului unei persoane.

Actul prevede, de asemenea, sanctiuni sporite pentru operatiuni ilegale cu astfel de substante, indemnul la consum sau finantarea traficului si consumului de droguri. Astfel, se instituie circumstante agravante pentru furnizarea de droguri minorilor si pentru facilitarea consumului in diverse locatii.

Proprietarii, chiriasii sau administratorii de cladiri folosite pentru consumul de droguri risca pana la 5 ani de inchisoare. De asemenea, propunerea prevede majorarea cu o treime a pedepselor in cazul traficantilor care opereaza in locuri sensibile, precum spitale, scoli sau penitenciare.

De asemenea, potrivit legii promulgate, art. 336 din Codul Penal se modifica astfel incat persoanele prinse sub influenta alcoolului sau a drogurilor sa poata primi o interdictie de a conduce pe perioada cuprinsa intre 1 si 10 ani, fata de 1 la 5 ani cat este in prezent.
 

Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri si alte substante susceptibile de a avea efecte psihoactive


Art. I. – Articolul 19 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.163 din 6 martie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 19. – (1) In cazul savarsirii infractiunii prevazute la art. 4, procurorul poate dispune, atunci cand apreciaza necesar pentru solutionarea cauzei, evaluarea consumatorului in scopul includerii acestuia in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, in raport de circumstantele personale ale consumatorului si de imprejurarile concrete in care a fost comisa fapta si daca acesta nu se afla in mod voluntar inclus intr-un astfel de circuit integrat de asistenta.

(2) In cazul consumatorilor minori evaluarea prevazuta la alin. (1) este obligatorie.

(3) Evaluarea consumatorului se realizeaza cu consimtamantul acestuia de catre centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog.

(4) In functie de concluziile raportului de evaluare intocmit de centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

(5) In situatia in care consumatorul, pana la emiterea raportului de evaluare, face dovada inscrierii voluntare intr-un circuit de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, procurorul dispune trimiterea raportului de evaluare catre centrul, sau dupa caz unitatea medicala care acorda asistenta consumatorului in vederea reevaluarii programului individual al acestuia.”

Art. II. – Legea nr. 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 26 februarie 2014, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 16, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Fapta persoanei care, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile prezentei legi, efectueaza fara drept operatiuni cu produse despre care trebuia sau putea sa prevada ca sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”

2. La articolul 16, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
„(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Tentativa la infractiunea prevazuta la alin. (1) se pedepseste. Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunii prevazute la alin. (1).”

3. Dupa articolul 19 se introduc cinci noi articole, art. 19.1 – 19.5 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 19.1
 – (1) Punerea la dispozitie, cu stiinta, de catre proprietarul, chiriasul, detinatorul cu titlu sau fara titlu sau administratorul oricarui imobil, incluzandu-le si pe cele aflate in stare de degradare, dezafectate ori in constructie, pentru consumul fara drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fara drept in asemenea locuri, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Administrarea sau remiterea, fara reteta medicala, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

(3) Indemnul la consumul fara drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

(4) Finantarea in orice mod a savarsirii faptelor prevazute la alin. (1) si art. 16 se sanctioneaza cu pedepsele prevazute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorandu-se cu o treime.

(5) Tentativa la infractiunile prevazute de prezentul articol se pedepseste.

(6) Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunilor prevazute la alin. (1).

Art. 19.2
 – Cu privire la infractiunile cuprinse in prezenta lege, pe langa situatiile prevazute in Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie circumstante agravante urmatoarele situatii:
a) produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost trimise sau livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate intr-un program terapeutic ori s-au efectuat alte asemenea activitati interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori daca fapta a fost comisa intr-o institutie sau unitate medicala, de invatamant, militara, loc de detentie, centre de asistenta sociala, de reeducare sau institutie medical-educativa, locuri in care elevii, studentii si tinerii desfasoara sau participa la activitati educative, culturale, sportive, sociale, manifestari artistice ori in apropierea acestora;
b) folosirea minorilor la savarsirea faptelor prevazute la art. 16 si art. 19.1
c) produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost amestecate cu alte substante care le-au marit pericolul pentru viata si integritatea persoanelor.

Art. 19.3
 – (1) Produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive si alte bunuri care au facut obiectul infractiunilor prevazute la art. 16 si art. 19 se confisca, iar daca acestea nu se gasesc se confisca echivalentul lor in bani.

(2) Se confisca, de asemenea, banii, valorile sau orice alte bunuri dobandite prin valorificarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive si a altor bunuri prevazute la alin. (1).

(3) Sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate si banii confiscati conform alin.(1) si (2), constituie venituri ale bugetului de stat si se evidentiaza in cont separat in bugetul de stat.

Art. 19.4
 – (1) Produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive ridicate in vederea confiscarii se distrug potrivit art. 574 lit. d) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare. Pastrarea de contraprobe este obligatorie.

(2) Sunt exceptate de la distrugere:
a) medicamentele utilizabile, care au fost remise farmaciilor sau unitatilor spitalicesti, dupa avizul prealabil al Directiei farmaceutice si dispozitive medicale din cadrul Ministerului Sanatatii;
b) plantele si substantele utilizabile in industria farmaceutica sau in alta industrie, in functie de natura acestora, care au fost remise unui operator economic public sau privat, autorizat sa le utilizeze ori sa le exporte;
c) unele cantitati corespunzatoare, care vor fi pastrate in scop didactic si de cercetare stiintifica sau au fost remise institutiilor care detin caini si alte animale de depistare a drogurilor, pentru pregatirea si mentinerea antrenamentului acestora, cu respectarea dispozitiilor legale.

(3) Distrugerea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive se efectueaza periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de catre o societate reglementata potrivit Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, autorizata, in prezenta unei comisii formate din judecatorul delegat cu executarea, cate un reprezentant al Agentiei Nationale Antidrog, al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, un specialist din cadrul formatiunii centrale specializate in prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiasi unitati. In cazul in care distrugerea nu are loc in circumscriptia instantei de executare, din comisie face parte judecatorul delegat cu executarea de la instanta corespunzatoare in grad in circumscriptia careia are loc distrugerea. Un exemplar al procesului-verbal se trimite instantei de executare.

(4) Bunurile si mijloacele folosite la fabricarea ilicita a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive pot fi folosite in scop didactic, prin punerea lor la dispozitia unitatilor de pregatire a organelor de aplicare a legii sau prin folosirea lor in campanii de constientizare a riscurilor asociate consumului de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Art. 19.5
 – Dispozitiile art.21 din Legea nr. 143/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator si cu privire la produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive.”

Art. III. – Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 66, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 66. – (1) Pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii unor drepturi consta in interzicerea exercitarii unuia sau mai multora dintre urmatoarele drepturi:”

2. La articolul 66, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(1.1), cu urmatorul cuprins:
„(1.1) Interzicerea exercitarii drepturilor prevazute la alin.(1) se dispune de catre instanta dupa cum urmeaza:
a) pe o perioada de la 1 la 5 ani, in cazul interzicerii exercitarii drepturilor prevazute la lit. a) – h) si j) – o);
b) pe o perioada de la 1 la 10 ani in cazul interzicerii exercitarii dreptului prevazut la lit. i).”

3. La articolul 83, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2.1), cu urmatorul cuprins:
„(2.1) Nu se poate dispune amanarea pedepsei in cazul infractiunilor prevazute la art. 335 si 336.”

4. Articolul 336 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante

Art. 336. – (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/1 alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.

(3) Daca persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”

 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 31 Mai 2024
Votati articolul "Legea care ii lasa fara carnet pentru 10 ANI pe soferii prinsi beti sau drogati a fost promulgata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016