Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a oferit un punct de vedere, in urma sesizarii CCR de catre Teodor Melescanu. Institutia sustine ca, de fapt, seful Senatului ar reclama o "eventuala culpa a Parlamentului".
Inalta Curte a trimis la CCR punctul sau de vedere in legatura cu sesizarea inaintata de presedintele Senatului, Teodor Melescanu, care a reclamat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si ICCJ in privinta constituirii completurilor de 3 de la Sectia penala.
Instanta suprema sustine ca, prin dispozitiile art. 29 alin. (1) lit. a) si f) din Legea nr. 304/2004, Parlamentul a abilitat, in mod explicit, Colegiul de conducere al ICCJ sa aprobe Regulamentul de organizare si functionare administrativa a Inaltei Curti si sa exercite atributiile prevazute in acest act normativ cu caracter administrativ.
De asemenea, in cuprinsul Legii nr. 304/2004, Parlamentul a reglementat exclusiv numarul de judecatori care formeaza completurile de la Sectia penala, iar organizarea executarii Legii 304/2004 impune stabilirea, prin acte subsecvente, a modalitatilor concrete de formare nominala a completurilor de judecata.
In opinia magistratilor, Parlamentul a conferit colegiilor de conducere atributia de a stabili compunerea completurilor de judecata, cu respectarea cerintei asigurarii continuitatii acestora si, implicit, a garantarii dreptului la un proces echitabil.
Va recomandam
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI (2 culegeri)
Solutii practice, 100% eficiente, pentru nota maxima la examenul de TITULARIZARE INVATATORI Subiecte REZOLVATE in conformitate cu programa M.E. in vigoare! Va prezentam Pachetul de Teste pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar format din doua culegeri: 1. Culegerea de Teste rezolvate pentru reusita la examenul...
"Autorul sesizarii, presedintele unei Camere a Parlamentului, reclama, de fapt, Curtii Constitutionale nu o culpa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ci o eventuala culpa a legiuitorului insusi, materializata in omisiunea acestuia de a legifera expres, iar nu prin delegare legislativa in favoarea Regulamentului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, modul de compunere a completurilor de judecata in sensul dorit de autorul sesizarii", mai spune Instanta suprema.
Pe 7 noiembrie, Teodor Melescanu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si ICCJ in privinta constituirii completurilor de judecata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<