Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul I - Dispozitii generale
Articolul 1
(1) Magistratura este activitatea judiciara desfasurata de judecatori in scopul infaptuirii justitiei si de procurori in scopul apararii intereselor generale ale societatii, a ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor.
(2) Judecatorii si procurorii au calitatea de magistrati. Cariera judecatorilor este separata de cariera procurorilor.
Articolul 2
(1) Judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, in conditiile prezentei legi.
(2) Judecatorii inamovibili pot fi mutati prin transfer, delegare, detasare sau promovare, numai cu acordul lor, si pot fi suspendati sau eliberati din functie in conditiile prevazute de prezenta lege.
(3) Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii. Judecatorii solutioneaza cauzele in baza legii, cu respectarea drepturilor procesuale ale partilor, fara constrangeri, influente, presiuni, amenintari sau interventii directe sau indirecte din partea oricarei persoane sau autoritati.
(4) Orice persoana, organizatie, autoritate sau institutie este datoare sa respecte independenta judecatorilor.
Articolul 3
(1) Procurorii numiti de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate si sunt independenti, in conditiile legii. Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei.
(2) In efectuarea si supravegherea urmaririi penale, precum si in solutiile dispuse, procurorul este independent, in conditiile prevazute de lege.
(3) Procurorii care se bucura de stabilitate pot fi mutati prin transfer, detasare, delegare sau promovare, numai cu acordul lor. Ei pot fi suspendati sau eliberati din functie in conditiile prevazute de prezenta lege.
Articolul 4
(1) Judecatorii si procurorii sunt obligati ca, prin intreaga lor activitate, sa asigure suprematia legii, sa respecte drepturile si libertatile persoanelor, precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora, sa respecte Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor si sa participe la formarea profesionala continua.
(2) Judecatorii si procurorii trebuie sa se asigure, in toate stadiile unui proces, ca drepturile si libertatile individuale sunt garantate si ca ordinea publica este protejata.
(3) Judecatorii si procurorii isi desfasoara activitatea cu buna-credinta si in mod impartial, asigurand inclusiv aparenta de impartialitate.
(4) Judecatorii nu pot refuza sa judece pe motiv ca legea nu prevede, este neclara sau incompleta.
Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor