Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul I Dispozitii generale, Capitolul III - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara

Titlul I Dispozitii generale, Capitolul III - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara
Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara - Titlul I - Dispozitii generale. Capitolul III Dispozitii generale privind procedura judiciara
 
Capitolul III Dispozitii generale privind procedura judiciara
 
Articolul 12
(1) Toate persoanele au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil, de catre o instanta impartiala si independenta, constituita potrivit legii.
(2) Pe perioada decretarii starii de asediu sau a starii de urgenta, in conditiile art. 93 din Constitutia Romaniei, republicata, activitatea judiciara se desfasoara in conditiile actelor normative care le instituie si guverneaza.
 
Articolul 13
Activitatea de judecata se desfasoara cu respectarea principiilor distribuirii aleatorii a dosarelor si continuitatii, cu exceptia situatiilor in care judecatorul nu poate participa la judecata din motive obiective.
 
Articolul 14
(1) Sedintele de judecata sunt publice, in afara de cazurile prevazute de lege. Pronuntarea hotararilor se face in sedinta publica, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
(2) In cazurile si conditiile prevazute de lege, procedurile desfasurate prin mijloace tehnice de comunicare la distanta sunt considerate publice.
 
Articolul 15
(1) Sedintele de judecata se inregistreaza de catre instanta prin mijloace tehnice video sau audio.
(2) In cursul sedintei de judecata, grefierul ia note cu privire la desfasurarea procesului. Partile pot cere citirea notelor si vizarea lor de catre presedinte.
(3) Dupa terminarea sedintei de judecata, participantii la proces primesc, la cerere, cate o copie de pe notele grefierului.
(4) Transcrierile sustinerilor verbale din timpul procesului efectuate in mod automat prin intermediul tehnologiei informatiei, daca o astfel de tehnologie a fost implementata la nivelul instantei, vor fi inmanate partilor la cerere, prin grija grefei, in conditiile Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti.
(5) Dosarele cauzelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti se intocmesc si se arhiveaza in format hartie.
(6) Fara a aduce atingere dispozitiilor alin. (5), la nivelul instantelor judecatoresti se implementeaza, in conditiile stabilite prin regulament adoptat prin ordin comun al ministrului justitiei si al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, Dosarul Electronic National, de natura sa permita, cu respectarea legii, accesul partilor, prin internet, la dosarul cauzei, comunicarea electronica a actelor de procedura, precum si posibilitatea depunerii, in aceeasi modalitate, a unor acte la dosarul cauzei.
 
Articolul 16
(1) Procedura judiciara se desfasoara in limba romana.
(2) Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna, in fata instantelor de judecata, in conditiile prezentei legi.
(3) In cazul in care una sau mai multe parti solicita sa se exprime in limba materna, instanta de judecata trebuie sa asigure, in mod gratuit, folosirea unui interpret sau traducator autorizat.
(4) In situatia in care toate partile solicita sau sunt de acord sa se exprime in limba materna, instanta de judecata trebuie sa asigure exercitarea acestui drept, precum si buna administrare a justitiei, cu respectarea principiilor contradictorialitatii, oralitatii si publicitatii.
(5) Cererile si actele procedurale se intocmesc numai in limba romana.
(6) Dezbaterile purtate de parti in limba materna se inregistreaza, consemnandu-se in limba romana, in conditiile art. 15 alin. (2). Obiectiile formulate de cei interesati cu privire la traduceri si consemnarea acestora se rezolva de instanta de judecata pana la incheierea dezbaterilor din acel dosar, consemnandu-se in incheierea de sedinta.
(7) Interpretul sau traducatorul va semna pe toate actele intocmite, pentru conformitate, atunci cand acestea au fost redactate sau consemnarea s-a facut in baza traducerii sale.
 
Articolul 17
Dreptul la aparare este garantat. In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie reprezentate sau, dupa caz, asistate de un aparator, ales sau numit din oficiu, potrivit legii.
 
Articolul 18
(1) Hotararile judecatoresti trebuie respectate si duse la indeplinire in conditiile legii.
(2) Hotararile judecatoresti pot fi desfiintate sau modificate numai in caile de atac prevazute de lege si exercitate conform dispozitiilor legale.
(3) Hotararile judecatoresti pot fi semnate si cu semnatura electronica calificata.
 
Articolul 19
(1) In cazul completului format din 2 judecatori, daca acestia nu ajung la un acord asupra hotararii ce urmeaza a se pronunta, procesul se judeca din nou in complet de divergenta, in conditiile legii. Completul de divergenta se constituie prin includerea, in completul de judecata, a judecatorului din planificarea de permanenta.
(2) Judecatorul din planificarea de permanenta asigura compunerea completului de judecata in caz de absenta a titularului.
(3) In situatia incidentelor procedurale care se refera la o parte din membrii completului de judecata, solutionarea acestora se va face de catre un complet constituit prin includerea judecatorului sau a judecatorilor stabiliti prin planificarea de permanenta.
 
Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciara

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 12 Iunie 2024
Votati articolul "Titlul I Dispozitii generale, Capitolul III - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI