O propunere legislativa inregistrata la Senat pentru dezbatere vizeaza extinderea drepturilor pentru parintii angajatii care au in ingrijire copii cu handicap, permitandu-le acestora sa lucreze mai multe zile de acasa sau in regim de telemunca.
Conform legii in vigoare, incepand din luna iulie, prin Legea 241/2023, salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani beneficiaza, la cerere, de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii.
Fii la curent cu toate noutatile in domeniu si comanda lucrarea Telemunca sau munca si de acasa. Studii de caz. Legislatia explicata
Click AICI pentru detalii <<<
Noul proiect de lege arata ca parintii copiilor cu dizabilitati au nevoie de mai multe zile/ luna in care sa li se permita sa lucreze de acasa, ori in regim de telemunca, pentru ca "copiii cu handicap necesita ingrijire suplimentara atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, timpul necesar pentru ingrijirea unui copil cu handicap fiind semnificativ mai mare decat pentru un copil fara handicap".
Principalele modificari propuse sunt:
1. Extinderea varstei de la 11 ani pana la 18 ani in mod exceptional pentru copiii aflati in intretinere care sufera de un handicap.
2. Dublarea zilelor de munca la domiciliu sau in regim de telemunca de la 4 la 8 zile pe luna pentru parintii copiilor cu handicap deoarece timpul necesar pentru ingrijirea si supravegherea copiilor cu handicap este considerabil mai mare. Aceasta masura ar oferi parintilor posibilitatea de a-si organiza mai bine activitatile profesionale si personale, asigurand in acelasi timp ingrijirea adecvata a copilului.
3. Acordarea de zile suplimentare pentru parintii cu mai multi copii cu handicap. Acordarea a 2 zile suplimentare de munca la domiciliu sau in regim de telemunca pentru fiecare copil suplimentar in cazul in care exista copii gemeni sau tripleti sau sunt mai multi copiii care sunt incadrati in grad de handicap. Familiile cu mai multi copii cu handicap se conrfunta cu provocari semnificative. Aceasta masura ar oferi sprijin suplimentar parintilor, permitandu-le sa raspunda mai eficient nevoilor fiecarui copil.
4. Interzicerea suprimarii prin norme interne a prevederilor legale, respectiv introducerea unei interdictii pentru angajatori de a suprima prin norme interne prevederile referitoare la zilele de munca la domiciliu sau in regim de telemunca pentru parintii copiilor cu handicap. Pentru a asigura aplicarea uniforma si corecta a acestor prevederi, este necesar ca angajatorii sa nu aiba posibilitatea de a introduce norme interne care sa restrictioneze drepturile acordate prin lege parintilor copiilor cu handicap.
Fii la curent cu toate noutatile in domeniu si comanda lucrarea Telemunca sau munca si de acasa. Studii de caz. Legislatia explicata
Click AICI pentru detalii <<<
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare
Articol unic
La articolul nr.118.1 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc 4 noi alineate cu urmatorul cuprins:
(4) Prin derogare de la alin (1) salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 18 ani, incadrati in grad de handicap, beneficiaza de un numar de 8 zile pe luna de munca la domiciliu sau telemunca, in conditiile Legii nr. 81/2018, privind reglementarea activitatii de telemunca, cu modificadrile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii.
(5) In cazul salariatilor care au in intretinere copii gemeni sau tripleti, precum si in situatia familiilor cu 2 sau mai multi copii incadrati in grad de handicap, se acorda 2 zile in plus pe luna pentru fiecare copil (al doilea, al treilea etc), fata de cele mentionate la alin. (4).
(6) Cererea prevazuta la alin. (1), va fi insotita de certificatul de incadrare a copilului intr-un grad de handicap, eliberat in conditiile legii.
(7) Angajatorii nu pot, prin norme interne, sa aduca modificari sau completari prezentelor prevederi legale sau sa interzica ori sa restrictioneze munca la domiciliu sau telemunca pentru anumite zile ale saptamdanii, in cazul salariatilor care au in intretinere copii incadrati intr-un grad de handicap, in varsta de pana la 18 ani.
Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare se afla la Senat, prima camera sesizata. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.