Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care politistii de la frontiera vor fi obligati sa verifice informatiile din cazierul judiciar in cazul persoanelor adulte care insotesc minori.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea art. 31 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 248/2005, in sensul includerii obligativitatii verificarii cazierelor judiciare la momentul trecerii frontierei, in cazul persoanelor care insotesc minorii. Astfel, siguranta trecerii frontierei a minorului cetatean roman va fi sporita, prin eficientizarea verificarilor, fara ca acestea sa fie tratate ca o simpla formalitate.
Totodata, Politia de Frontiera Romana va primi acces permanent, complet si neingradit la Sistemul National de Evidenta Informatizata a Cazierului judiciar - ROCRIS, pentru a fi in masura sa verifice situatia judiciara a insotitorilor, la momentul prezentarii la punctul de frontiera.
Prin urmare, legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, litera b) este modificata dupa cum urmeaza:
"b) In urma verificarii mentiunilor inscrise in Sistemul National de Evidenta Informatizata a Cazierului Judiciar – ROCRIS de catre politistul de frontiera, acesta constata ca insotitorul a savarsit anterior una dintre infractiunile urmatoare:
1. omor;
2. infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale;
3. infractiuni privitoare la traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile; 4. lipsire de liberatate in mod ilegal;
5. infractiuni privind traficul de droguri sau precursori;
6. trafic de tesuturi sau organe umane;
7. infractiuni de terorism".
In varianta anterioara prevederile acestei legi erau:
"b) Insotitorul a savarsit anterior una dintre infractiunile urmatoare, cu exceptia cazului in care a fost reabilitat pentru aceasta infractiune:
1. omor, omor calificat, omor deosebit de grav;
2. infractiuni privitoare la viata sexuala;
3. cersetorie;
4. lipsire de libertate in mod ilegal;
5. sclavie;
6. prostitutie;
7. proxenetism;
8. infractiuni privind traficul de droguri sau precursori;
9. infractiuni privind traficul de persoane si infractiuni in legatura cu traficul de persoane;
10. trafic de migranti;
11. trafic de tesuturi sau organe umane;
12. infractiuni de terorism".
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica in mod corespunzator Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 94/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.