Vom analiza in randurile urmatoare daca o salariata gravida are dreptul la zile libere platite luna. De asemenea, este important de aflat ce documente trebuie sa prezinte angajatorului in acest caz.
Iata raspunsul specialistului!
Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), din OUG 96/2003, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale (art. 15 din OUG 96/2003).
Potrivit art. 2 lit. c) – e) din OUG 96/2003 urmatoarele expresii sunt definite astfel:
c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
d) salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Potrivit art. 6 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobate prin HG 537/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, documentul medical eliberat de medicul de familie sau, dupa caz, de medicul specialist care atesta faptul ca o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta este fie adeverinta medicala-tip aprobata de Ministerul Sanatatii, fie Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei in conformitate cu Ordinul ministrului sanatatii nr. 12/2004.
Documentul medical trebuie sa contina constatarea starii fiziologice de sanatate a salariatei si recomandari privind protectia acesteia la locul de munca.
In cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie sa contina data prezumtiva a nasterii, precum si recomandari privind capacitatea de munca a acesteia pe timp de zi sau, daca este cazul, pe timp de noapte, precum si in conditii de munca definite in prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.
Salariata va prezenta angajatorului, in copie, documentul medical mentionat, in maximum 5 zile lucratoare de la data eliberarii.
In concluzie, pe durata efectuarii consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist, documentul medical eliberat de medicul de familie sau, dupa caz, de medicul specialist care atesta faptul ca salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din OUG 96/2003 este fie adeverinta medicala-tip aprobata de Ministerul Sanatatii, fie Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei in conformitate cu Ordinul ministrului sanatatii nr. 12/2004.
Salariata are obligatia sa prezinte, in maximum 5 zile lucratoare de la data eliberarii, copie de pe unul din documentele:
- adeverinta medicala-tip aprobata de Ministerul Sanatatii;
- Carnetul gravidei;
- Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei in conformitate cu Ordinul ministrului sanatatii nr. 12/2004.
Raspuns oferit pe portalcodulmuncii.ro de Gabriela Dita – consilier juridic.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE