Presedintele Ucrainei Petro Porosenko a anuntat luni ca va propune Parlamentului instituirea legii martiale dupa ce Rusia a atacat si capturat trei nave ucrainene in Marea Neagra.
Porosenko cere Moscovei, in Consiliul National ucrainean de Securitate, sa elibereze ”imediat” marinarii si navele ucrainene
”Cerem ca ei sa fie predati urgent partii ucrainene” a declarat seful statului ucrainean luni, intr-o sedinta a Consiliului National ucrainean de Securitate.
Porosenko a indemnat totodata la ”dezescaladare” in criza in centrul careia se afla Crimeea, anexata de Rusia in 2014.
Parlamentul ucrainean urmeaza sa analizeze luni o cerere prezidentiala de decretare a legii martiale.
Tensiunea este atat de puternica, incat Consiliul de Securitate al ONU se intruneste luni de urgenta, potrivit unor diplomati, care au precizat ca reuniunea a fost reclamata de cele doua tari. Moscova a cerut ca reuniunea sa aiba loc la ora locala 11.00 (18.00, ora Romaniei), a precizat aceeasi sursa pentru AFP.
In noaptea de duminica spre luni, Consiliul de Securitate si de Aparare ucrainean, reunit de urgenta, i-a propus presedintelui Petro Porosenko sa introduca legea martiala ”pe o perioada de 60 de zile”, a anuntat secretarul acestei structuri.
Aceasta decizie urmeaza sa fie aprobata de Parlamentul ucrainean, care se reuneste in sesiune extraordinara luni dupa-amiaza, insa un vot favorabil este departe de a fi garantat.
In cadrul reuniunii Consiliului de Securitate, presedintele Prorosenko a denuntat un ”act nebun al Rusiei contra Ucrainei”, dand asigurari ca ”atacul” a fost ”premeditat”.
”Legea martiala nu inseamna a declara razboi” Rusiei, ”ea va fi introdusa numai pentru aparare”, a dat el asigurari, conform News.ro.
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Tensiunile intre Ucraina si Rusia la Marea Azov s-au intensificat brusc duminica, dupa ce Kievul a acuzat Rusia ca a lovit o nava ucraineana si i-a blocat accesul in aceasta mare mica, situata intre Crimeea - anexata in 2014 de Moscova, si estul Ucrainei - teatrul unui razboi civil cu separatisti prorusi.
Situatia s-a degradat rapid, iar Ucraina a acuzat duminica seara Rusia ca a capturat aceste nave, dupa ce a deschis focul asupra lor in aceasta zona strategica.
Legea martiala este un sistem legal care este folosit (de obicei dupa un anunt oficial) atunci cand o autoritate militara preia controlul in locul administratiei civile obisnuite.
De obicei legea martiala suprima unele dintre drepturile individuale ale cetatenilor, limiteaza durata unui proces, si prevede pedepse mai dure decat in mod obisnuit. In multe tari unele infractiuni se pedepsesc cu moartea, chiar daca legea obisnuita nu contine pedeapsa capitala.
La inceput legea martiala era impusa in timpul razboaielor sau in teritoriile ocupate, pentru a permite guvernului sa controleze mai usor populatia. Astazi este folosita de guvernele autoritare, asa cum s-a intamplat de exemplu dupa lovitura de stat din Tailanda (2006), atunci cand apare amenintarea unor proteste antiguvernamentale (China 1989), si asa mai departe. Legea martiala poate fi declarata si in cazul unor dezastre naturale, desi unele tari folosesc o constructie legala separata, starea de urgenta.
In multe tari legea martiala prevede anumite reguli specifice, cum ar fi interzicerea circulatiei dupa anumite ore (seara). De cele mai multe ori, puterea judecatoreasca este exercitata de tribunale militare, numite curti martiale. De asemenea, autoritatile pot sa dispuna lipsirea de libertate a anumitor indivizi fara a fi nevoie de o condamnare judecatoreasca.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri