UPDATE 12:23 Curtea Constitutionala a dat, luni, aviz pozitiv pe initiativa de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei care sa prevada casatoria doar intre un barbat si o familie.
Decizia a fost luata in CCR cu o majoritate de 7 la 2 judecatori.
In plus, Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru 16 octombrie dezbaterile pe obiectiile de neconstitutionalitate asupra legii de modificare a Codului Penal si Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Surse din CCR au declarat ca amanarea a fost cauzata de faptul ca nu a fost finalizat pana azi raportul pe modificarile la Codul Penal.
Fiind o speta complexa, judecatorul raportor nu a reusit sa depuna la timp raportul si concluziile scrise.
Pentru aceasta lege, judecator raportor este Livia Stanciu, fosta sefa a Inaltei Curti si actuala membra CCR.
STIREA INITIALA
CCR discuta luni legea privind revizuirea Constitutiei si sesizarile de neconstitutionalitate a legii pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pe ordinea de zi a sedintei de luni a CCR se afla Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei, in acest caz Curtea Constitutionala sesizandu-se din oficiu, in primul rand.
Potrivit articolului 146 din Constitutie, Curtea Constitutionala are urmatoarele atributii:
Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat in 11 septembrie, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si sapte abtineri, proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutie, in sensul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent.
In al doilea rand, pe ordinea de zi a sedintei Curtii Constitutionale de luni se afla si obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, formulate de 110 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, Grupului parlamentar al Partidului Miscarea Populara, Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania si deputati neafiliati, de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de presedintele Romaniei, scrie News.ro.
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, in 25 iulie, Curtea Constitutionala asupra legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Aceasta este prima cale de atac a presedintelui asupra modificarilor aduse Codului Penal.
In sesizarea catre CCR, presedintele arata ca ambele legi au fost adoptate de Parlament cu incalcarea Constitutiei si contin mai multe prevederi neconstitutionale.
Presedintele Klaus Iohannis anuntase din 4 iulie ca va ataca la CCR modificarea Codurilor penale, spunand ca este ”revoltatoare” si ca ceea ce fac PSD-ALDE este o dictatura a majoritatii profund daunatoare democratiei.
Legea de modificare a Codului penal a fost atacata la Curtea Constitutionala de catre ICCJ, PNL si USR.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE