Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, spune ca este anormal ca judecatorii sa-si decida nivelul pensiei. Acesta subliniaza ca aceste venituri vor fi aduse in linie cu contributivitatea.
Cu toate astea, Ghinea a precizat ca instituirea contributivitatii ca principiu principal de calculare a pensiilor judecatorilor va fi facuta in "limita mandatelor date de CCR".
Cristian Ghinea a fost intrebat ce a promis la Bruxelles in legatura cu pensiile speciale si a afirmat "ca va fi legislatie speciala (...) si ca vom aduce pensiile speciale in linie cu contributivitatea".
Cand i s-a atras atentia ca acest lucru nu este posibil, avand in vedere deciziile CCR si faptul ca la unele categorii sunt pensii de serviciu, Ghinea a explicat: "Tocmai de-asta am pus ca in limitele mandatului pe care-l stabileste Curtea Constitutionala. Nu putem noi ca Guvern sa ne angajam la ceva ce incalca o decizie a CCR. Dar, daca tot m-ati provocat, va spun ca este complet anormal sa se decisa de catre judecatori nivelul pensiei si propunerea pe care o sa o fac partidului din care fac parte – USR PLUS – ca in viitoarele numiri la CCR trebuie sa tinem cont de opinia lor pe acest subiect. Eu nu o sa recomand niciodata sa fie numit cineva la CCR daca mentine aceasta opinie aberanta ca nu se poate umbla la pensiile speciale".
"Daca CCR este un obstacol in reformarea pensiilor specale, atunci trebuie sa numim in viitor alti oameni la CCR care sa schimbe aceasta opinie. Este simplu. Deocamdata starea de fapt este ca avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie sa le respectam. Eu spr ca pe viitor sa se schimbe aceasta formula aberanta prin care se declara un drept constitutional un nivel al pensiei", a adaugat ministrul.
Va reamintim ca in 2020
pensiile speciale au fost abrogate de Parlament, iar patru luni mai tarziu
CCR a decis (asa cum era previzibil) ca acest lucru nu este posibil.