Judecatorii trebuie sa isi redacteze hotararile in maximum trei luni de la momentul incheierii dezbaterilor, cu exceptiile prevazute de lege.
Mai mult, judecatorii sau procurorilor care demisioneaza sau cer pensionarea vor putea fi obligati de CSM sa-si redacteze deciziile cu maximum doua luni inainte sa iasa din sistem.
Acestea sunt o parte dintre propunerile de modificare a regulamentelor interne sau a prevederilor legislative pe care plenul Consiliului Superior al Magistraturii le va trimite Ministerului Justitiei.
Decizia CSM vine pe fondul intarzierilor in redactarea hotararilor judecatoresti, cauzate de volumul excesiv de dosare, dar si pentru a elimina eventualele erori in redactarea unor hotarari in pripa si sub amenintarea posibilelor abateri disciplinare.
Demisia sau pensionarea, posibile doar daca redactarea hotararilor pronuntate e la zi
Masura este menita sa previna acumularea de hotarari pronuntate, dar neredactate, in cazul in care judecatorul se imbolnaveste grav, demisioneaza, se pensioneaza, este exclus din magistratura sau decedeaza, fapt care duce astfel la o incarcatura mai mare a colegilor din instanta.
In plus, plenul CSM considera ca judecatorul care isi da demisia sau solicita pensionarea, sa nu se inainteze Presedintelui Romaniei propunerea de eliberare din functie decat in momentul in care conducerea instantei confirma ca acel judecator este la zi cu redactarea hotararilor pronuntate.
Pentru a modifica in acest sens Regulamentului de organizare si functionare a CSM este necesar ca, in prealabil, sa fie modificata si completata Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
In acelasi context, CSM a hotarat ca judecatorii sa fie degrevati de activitatea de judecata si sa se poata ocupa de motivarea hotararilor, de la data inaintarii catre Presedintele Romaniei a propunerii de eliberare din functie, prin demisie sau pensionare, si data eliberarii din functie.
Basescu si Vadim asteapta redactarea unei hotarari
Insusi Presedintele Romaniei este parte intr-unul dintre dosarele in care redactarea hotararii are o intarziere de peste un an. Motivul: judecatorul care a pronuntat solutia, din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, si-a dat demisia inainte sa o redacteze.
Dosarul vizeaza contestatia facuta de senatorul Corneliu Vadim Tudor impotriva deciziei presedintele Romaniei, Traian Basescu de a-i retrage, in 2007, Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de cavaler, acordat de fostul presedinte, Ion Iliescu, in 2004. In acest dosar, senatorul a avut castig de cauza, in octombrie 2010, potrivit solutiei mentionata in Ecris.
Conform datelor de la nivelul instantei, din 29 iulie, judecatorul mai avea 60 de cauze restante in pronuntare.